JANUARI

Vinterlönn, 85 KB 1/1-99. Det är barmark, termometern visar noll grader på årets första dag. Småfåglarna flockas kring det fyllda matbordet. Det är helg och fest, inte bara för människorna. Vi tar en långpromenad till udden vid Väringsnäs. Det är vackert med den betade skogen intill sjön, stilla och lugnt. Vid hemkomsten vankas ångbröd till middag. Tittar till Örtagården som ännu inte fått några synliga skador av gästande rådjur och harar. Har vi äntligen hittat ett medel som håller marodörerna på avstånd? En tur i skymningen och kattugglan varnar oss då vi kommer nära skogsbrynets dunkel. Har fått en amaryllis i vacker urna. Tänker använda urnan i Örtagården under sommaren. Funderar att fylla den med något vällande blått.

5/1 Fyra grader varmt, regn och rusk. Går en tur i skogen och hämtar björkris. Städar ett par timmar i Lunden och Skogen. Plockar nedfallna grenar och lägger i en hög vid flismaskinen. Fliset använder vi till gångarna i Örtagården. Det ger ett mjukt intryck och är behagligt att gå på. Planterar om doftpelargonerna och elefantörat.

6/1 Spikar upp ett par holkar, en till staren och en till trädkryparen. Grannens gråhund Jack kommer och hälsar på. Han följer med oss längs Filosofiska stigen och då vi kommer till Berget gör han sitt bästa att spela "Eremiten i grottan". Fortsätter plocka nedfallna grenar i Lunden och under de hamlade askarna. Undrar om ramslöken kommer att visa sig i sommar? Under eftermiddagen arbetar Tommy vid flismaskinen. På kvällen bevistar vi ljusgudstjänsten i kyrkan. Fortfarande plusgrader fastän klockan är halv nio då vi kommer hem. Det har blåst upp.

10/1 Det har blivit kyligare efter en veckas blidväder.Går "lillrundan" Gränslund - Sevedstorp. Jack får syn på oss och smyger med, trots att han är förbjuden av husse och matte. Vi ömsom grälar, ömsom bönar och ber honom gå hem. Det hjälper föga. Inte förrän det dyker upp en stor schäferhane finner Jack för gott att göra sorti. Han försöker dock hålla masken och släntrar iväg med utstuderad nonchalans.

13/1 Minus sex grader. Catastrophe äter frukost innan han går ut (motvilligt). Han skakar bort inbillad snö från tassarna redan i hallen. Småfåglarna får sin beskärda del. Det har kommit en hel del snö under natten.

16/1 Återigen plusgrader. Halkvarning på radion. Vi tittar till holkarna, en del behöver repareras eftersom hackspetten varit på dem. Amaryllisen strålar med tio blommor!

17/1 Till Tolja och hämtar ympkvistar från ett gammalt äppelträd (okänd sort), som står i en hage. Hagen full med ungtjurar så jag vägrar hjälpa till. Med livet som insats bärgar Tommy de åtråvärda kvistarna.

18/1 Vänligt brevsvar från rosexperten Lars-Åke Gustavsson, Fredriksdals friluftsmuseum. Rosen vi fann vid en vägkant för några år sedan, visar sig vara en gallicaros, Tuscany, känd i odling redan 1596. Kanske kan vi återkomma någon gång med rosen Rödjan (namnet efter fyndplatsen).

22/1 Plockar in övervintrade frökapslar av dofttobak. Solen lyser och fåglarna låter våryra. Tommy funderar på flismaskinen men låter det stanna vid funderingar. Istället kontrollerar han om det växer lundbräken vid dammen, verkar stämma. Vi har tydligen missat att föra in den i katalogen. Tommy arbetar med skolherbariet och jag skriver tackbrev. Därefter en stund med "Nordiskt ljus och...". En fin dag som avslutas med kattugglans rop i skymningen.

30/1 Elva minusgrader, brrrr! Trettiotvå domherrar vid fågelbordet tillsammans med talgoxar, blåmesar, pilfinkar och en stackars frusen koltrast. Snön i Örtagården ligger orörd av människor. Det är bara rådjuren och hararna som satt sina spår.


Tillbaka