MARS

Vinterrönn, 90 KB1/3 Vårmånad, säger jag men Tommy är tveksam till det påståendet. På väg till arbetet ser vi fem kanadagäss och två grågäss på en åker. Årets första ormvråk över vägen, en kär syn.

3/3 Ett ganska ymnigt snöfall under dagen, turligt nog har vägskrapan varit igång. Köper såjord, frön av rosenskära och paradisblomster, på hemvägen. Tittar till kryddoljan och de olika vinägersortena, som står i köksfönstret. Allt doftar underbart gott och dessutom ser det läckert ut. Under kvällen går vi på ugglelyss, ett positivt sådant.

5/3 Dagen ser ut att bli disig. Den första staren har anlänt och hälsar oss ljudligt från TV-antennen. Han gör en snabb flytt för att inspektera omgivningarna från Gamla Körsbärsträdets topp. Tommy köper hem köttfärs att mata honom med om det skulle bli ovädersdagar. Plockar snödroppar och sätter i ett mörkblått litet snapsglas; allt för att fira starens ankomst. Sorterar pumpor och tar tillvara frön som tvättas rena från fruktköttet. Ännu är det för tidigt att starta någon sådd, även om det är lockande. Börjar beskära äppelträden. Jag är, i motsats till Tommy, novis på området men det är bra som bot mot rastlöshet. Resultatet på det första trädet är, trots allt, inte så illa.

12/3 Vintergäcken har vågat sig fram trots 10-gradig kyla. Ringduvorna hörs dovt kuttrande från skogen. Då vi tar vår sedvanliga tur längs Filosofiska stigen, upptäcker vi ett hundratal döda bin utanför en kupa. Vad kan det bero på?

21/3 Vårdagjämning!! Det märks att det går mot ljusare tider. Mail med önskelistor om diverse frön dyker upp i allt raskare takt.

26/3 Dags att omskola kronärtsskockorna och plantera om doftpelargonerna. Rosmarin, lager och curryört ut i det fria. Städar rabatter och under tiden bjuds jag en uppvisning i den högre flygkonsten. Tre ormvråkar seglar över Lillstugan på låg höjd och skriar "jamande". I morgon åker vi till Öland för första gången i år, ljuvligt! Vi skall passa på och fira min födelsedag.

30/3 Blåsipporna blommar för fullt och rödhaken har återvänt till vår örtagård. Välkommen, lilla vän.

31/3 Det är fem plusgrader. Nunneörten har slagit ut. En rödstjärt håller till på stenmuren i Hästhagen. Vi börjar fagningen av Slåtterängen.


Tillbaka