APRIL

Brunnen 1/4 Kejsarkronorna tittar upp i rabatten vid jordkällaren. Bakom ladugården sneglar dagliljan förvånat på björnroten, som skakar sitt duniga, gröna "babyhår". Ugglan ropar mitt på ljusan dag. "Det är ovanligt", säger Tommy, "kanske har han förlorat sin partner". Vi sörjer med den ensligt ropande hanen.

Plockar en bukett av vitsippor, tussilago och vårlök. Citronfjärilar och Amiraler tumlar om i sällskap med ivriga bin bland scilla, krokus och vårstjärna. Dårört, rabarber och alruna växer ikapp.

3/4 Gräver upp en mängd jordärtskocka (Bianca, den blommande var.) och planterar om de bästa knölarna. En tioliters hink fylls snabbt med vita delikatesser. Vad gör vi med överflödet? Vi kan omöjligt äta upp allt och det känns hemskt att kasta bort dem.

Tommy utökar örtagården med några land och lägger ut trampstenar i gångarna. Sädesärlan vippar obekymrat omkring och lärkornas drillande kaskader böljar över oss likt en gammaldags takduk. I landet lyser strandkålens violetta unga blad. Vi avnjuter en sen middag tillsammans med ett gott vin. I skymningen ropar pärlugglan sitt po po po. Visst är det skönt att bara vara?

Jag måste berätta att vi har fått en egen manskör i dammen; grodorna har flyttat hit och håller serenad. Fem rejäla romsamlingar ligger bland vattenblink och mannagräs. Tommy drabbas av intensiv lycka då han finner att även en salamander har hittat vägen till vår damm.

Om en stund kan du höra grodorna kväka.

9/4 Regnet hänger i luften och det blåser en hel del. I Stora Körsbärsträdet kurar ett gäng starar och funderar på var solen gömmer sig. Nu är sådden av ettåringarna klar. Det blev ett par salladssorter (är speciellt förtjust i Lollo Rosso), kardon, endast tre har överlevt vintern (nåja, en prestation om någon), bond- och virginiatobak måste dras fram för att stoppa insektsangrepp. Basilika, persilja och mejram slåss om utrymmet på fönsterbrädan i kammaren. Ulltisteln har tydligen haft det svårt i vinter. Jag hittar bara två vilket är minst sex för lite, det kräver nysådd. Spikklubba, ballongblomma och naturligtvis turkisk drakblomma med sin friska citrusdoft, som är ett måste, sås i hemgjorda groningspytsar. Ser att det är hög tid att omskola Råshultstagetes, dofttobak och paradisblomster.

På eftermiddagen får jag gäster. Susanne med dotter Amy kommer och inspekterar trädgården. Krydd- och medicinalväxterna lockar mest. Sussie beställer rot av hundrova, vejdefrö och ålandsrot. Trevlig stund vid kaffebordet med utbyte av ideer om utvidgning av Örtagården.

Vindspelet, som hänger i klarbärsträdet, klämtar dovt. Ljudet påminner om koskällorna klang, då djuren går på skogsbete.

13/4 Ett stritt regn har fallit de senaste dagarna och temperaturen har bara orkat över +8 vid något enstaka tillfälle. Lungörten blommar för fullt i Lökängen och i Slåtterängen. Tommy har kommit en god bit på väg med projekt Högmosse och Kärr. Planteringen av olika växter har börjat. Det hela ser mycket lovande ut. Den äkta vallörten, Symphytum officinalis, har spridit sig enormt. Nu måste vi gå loss på den med hacka och spade, fast det svider i själen. Parksalladen är också den en marodör av stora mått. Den har lagt beslag på det mesta av utrymmet vid staketet. Till och med såpnejlikan ryggar förskräckt tillbaka inför grannens framfart. "Nu är det bara gräsklipparen som gäller," säger Tommy. Med staket och asfalt på en sida och klipparen på den andra räknar han med att få bukt med inkräktaren.

Årets fagning har just avslutats. Det känns bra och vi firar det med att sätta upp ett par fladdermusholkar på Lillstugan. Hoppas att några av våra "långöron" flyttar in. En humleholk hamnar nere vid ängen på en gärdsgårdsstör. Bina är i full fart och snurrar runt oss då vi rensar bort en mängd kvanneplantor ur örtagårdssängarna. Delar dragonen och balsambladet som förvuxit sig. Rosenflockeln måste flyttas, den tar för mycket plats i kryddlandet. Hädanefter får den stå vid staketet vid hästhagen och göra nytta som vindskydd.

17/4 Packar ryggsäcken med kaffe och smörgåsar. Åker till en högmosse i Elmedal - Horshaga, strax utanför Åseda. På vägen måste vi stanna och vänta ut en spelande orrtupp. Den är fullständigt blind och döv för eventuella faror. Det är ett fantastiskt kulturlandskap som möter oss i Horshaga. Varje liten teg omgärdas av breda, vällagda stengärdsgårdar. Byggnaderna är gamla men välhållna. Här har man gått varsamt fram, det syns. Tiden verkar ha stannat, så fridfullt det är. Här kan själarna få ro.

23/4 Under veckan har vi planterat två äppelträd, Sävstaholm och Per Brahes bordsäpple. Sävstaholm sätter vi i högbädd, får se hur det lyckas. Rosmarinen och lagern har varit ute hela veckan även om det har blåst lite snålt. En mindre rosmarin på friland. Har aldrig testat härdigheten på dem tidigare, försöka duger. Dårörten blommar för fullt, den har sått sig i "fel" rabatt. Vi bör nog flytta samman dem i höst. Tommy ympar ettårskäppar. Två salamandrar! Hannen har en praktfull ryggkam och är lysande orangeröd på buken.

30/4 Sätter en rad Blå mandel. Jag vet, det ÄR tidigt. Men nu står jag inte ut att vänta längre. Får väl ta till väv som skydd om det kommer en svår köldknäpp. I år skall vi ha Rosamunda, Congo och Blå mandel har vi tänkt. Alrunorna har fått knoppar. Årets björnrot visar sig ovan jord, likaså strandkvannen. (Strandkvannen är ny för mig, spännande). Har delat myntor och planterat om temynta. Tommy klipper gräsmattan för första gången i år. Klippet används som täckning i rabatterna, där gör det mest nytta. Susanne har fått sin beställda hundrova. Troligtvis har fem par starar bosatt sig i trädgården. Vi vet säkert då de börjar mata. Då vi går rundan ser vi att grodynglen har vuxit, de flockas vid stenarna och snaskar alger.


Tillbaka