MAJ

1 maj. Fyra plusgrader och tunga regndroppar från en grå himmel. En rödstjärt kommer på blixtvisit vid syrenbersån. Under vår vanliga trädgårdsrunda ser vi att alrunorna har stora svällande blomknoppar. En börjar redan slå ut. Det skall bli spännande att se hur de klarar vårkylan. Om inte dagstemperaturen stiger snart får vi agera bin själva och fixa pollineringen. Årets björnrot (sådd hösten -98 med eget frö) ser verkligen ut att lyckas. Persiljan växer fint. Med undervärme gror den på ca tio dagar. Talet om att det tar fem till åtta veckor för persiljan att visa sig ovan jord stämmer inte enligt min erfarenhet. Kortaste groningstid har varit åtta dagar.

Tommy ökar ut det runda landet där häggen växer. Vi har tänkt att de höga, mörkröda dahliorna skall ha sin plats där i sommar. Vi planterar jordärtskockor Bianca, som vindskydd, intill Hästhagen. Ett fågelbad med rundslipade stenar hamnar bredvid hålroten. Vattnet lockar fram stenarnas skimrande färger. En blåmes följer intresserat våra förehavanden. Kanske trotsar den kylan och tar sig ett dopp.

Under ugglans gran blommar harsyran och i Lillängen lyser de första smultronblommorna. I de sena kvällsnyheterna varnar SMHI för frost den kommande natten.

9 maj. Nattfrost under veckan. Svartvit flugsnappare och trädpiplärka kom till oss för några dagar sedan. Björkarnas blad är stora som musöron så det är väl dags att beskära rosorna. Vintern har tagit hårt på Louise Odier och mossrosen Gammaldags röd. Måste skära bort det mesta av dem och hoppas att de repar sig under sommaren. Tommy bygger en trappa på baksidan av berget. Nu blir det betydligt lättare att ta sig upp den vägen.

Trädgårdsgudinnan, 90 KBTrädgårdens medeanska gudinna står vid grottan. Kaprifolen klänger redan hängivet omkring henne och fingerborgsblommorna bjuder mjukt ut sina stora bladrosetter vid hennes fot. Till och med en grupp nässlor finner en fristad i hennes närvaro.

Fotbladet har kommit upp. Jag har lagt gotländsk blåärt och blåärt från Visingsö i blöt, båda skall provsås i morgon.

Tommy ordnar en sittplats bakom berget. Bina måste stödfodras och få tomma mellanväggar i kuporna. Gott om yngel men alltför lite att mata dem med. Körsbärsträden börjar slå ut. Vårens första murkla hittad i Lunden. Rabarberpaj med vaniljsås till eftermiddagskaffet.

Vi röjer i uthusen eftersom vädret är uselt. Kall snålblåst och snöblandat regn. Förvånansvärt så mycket skräp man samlar på sig under årens lopp. Jag kommer inte ens ihåg vad jag hade tänkt använda det till. Vår gamle katt, Catastrophe, har fått en böld vid svansroten. Under natten brister den och tömmer sig ordentligt. Catastrophe verkar piggna till och äter lite frukost.

14/5 Stararna har kläckt fram sina ungar. Göken hörs från öster, tröstegök, kan behövas då himlen är järngrå. Nattviolerna har slagit sig ner i gräset under fruktträden. Göktytan gör oss sällskap och en hackspettshanne sitter i äppelträdet vid kökstrappan. Han låter sig inte besväras av vår närvaro. Idag har Tommy gett bina extra tilldelning. Den gotländska blåärten är uppe. Vi skolar om pumporna och björnroten, sätter potatis, sår dill och sockerärt. Doftliljornas lökar planteras i en stor, brunglaserad kruka.

19/5 Det har varit drygt 20 plusgrader under dagen. Passar på att plantera ut den fördrivna salladen och fler haverrot. Brudspirean börjar slå ut, ett gott tecken på annalkande sommar. Jag gräver ner krukan med rosmarinen som har gott om knoppar.

24/5 Syrenerna och häggen blommar. Kortsemester... "Stängt mellan hägg och syren"... Nu gäller det att ta till vara varje minut av dygnets ljusa timmar. Allt utvecklas så snabbt. Fotbladet blommar och vi hoppas på åtminstone en mogen frukt så vi kan föröka den. Liten bladstekel har angripit albarosen "Maxima" som står vid Lillstugans gavel. Måste ta till såpsprutan i kväll. Först skall dock maskrosor och hundlokor ryckas i Slåtterängen och Friskängen

28/5 Makaonfjäril i trädgården, en underbar syn. Svinroten blommar för fullt. I dag skall vi åka och kolla väktararter.

...Vi har sett en drömträdgård eller drömörtagård på vår väg till platsen för väktararten. En gömd trädgård, vi måste bara få se oss omkring och vi har tur! Ägarinnan är en äldre dansk dame, lika skön och behaglig som örtagården. Vi hälsas som vore vi gamla goda vänner och önskas välkomna åter för frö och växtbyte.

31/5 Millenniets sista majdag. Under morgonturen stöter vi på en paddunge som kravlar iväg, fumligt och klumpigt som alla småttingar. Den gömmer sig under ett jordgubbsblad men kikar fram då och då. Allt vilar lugnt och stilla. I trädgårdens Kvanneland ligger nattens frost och vemod kvar.


Tillbaka