JUNI

2/6 Det är tio plusgrader och jag blandar färg till köksdörren som behöver en uppsnyggning. Ultramarin och grön umbra ger en dovt mörkblå nyans som passar väl. Trädgårdsmöblerna målas i engelskt rött och bensvart, det står bra mot rönnen bakom ladugården. Tommy rensar ogräs och bäddar in jordgubbarna med överblivet ängshö. Känns bra att det kommer till nytta.

Ett moln av honungsdoft möter oss då vi kommer ner till Örtagården. Det är strandkålen som blommar i vita skyar. Bukettrosen har också börjat slå ut, tvekande men ändå.

5/6 Plötsligt är det tyst i starholkarna. Har ungarna redan flugit ut? Många vuxna starar är i farten, men inga ungfåglar. Nåja, förr eller senare är de små huliganerna på gång i skränande, övermodiga flockar. I lunden börjar Natt och dag eller Den svenske soldaten, som den också kallas, bekänna färg. Vi fångar några av den gulbrämade dykarbaggens larver innan de har slukat alla grodyngel.

9/6 Pionerna har slagit ut under veckan. Pumporna har fått sällskap av Råshultstagetes. Det är den enda tagetes jag känner till som doftar sött, varmt och gott. Det finns inget fränt i den, varken i utseende eller doft. Blommorna är enkla, sammetsaktigt mörkröda och gyllene.

15/6 Ikväll har vi trädgårdsfest! Välkomstdrink och därefter god mat och dryck som gästerna tillhandahåller. Tommy och jag har ordnat en trädgårdsvandring och en tipsrunda i Örtagården. Första pris är en flaska örtvinäger, andra pris är rabarbermarmelad med citronmeliss och ingefära. Tredjepristagaren får en burk med örtte, allt hemgjort. Ingen behöver dock gå hem lottlös; alla får en burk med Norhagens honung. Luften är ljum och inget regn i sikte. Det är en fin kväll fylld av skratt, glädje och blomdoft. Så bra det känns att vara tillsammans med vänner som är guld värda.

18/6 Sexton plusgrader och strålande sol från en milt blå himmel. Vi åker till Bråbygden och Smålands Floras årsmöte. Stannar två dagar i detta fantastiska landskap som är så rikt både ur botanisk och kulturhistorisk synpunkt.

22/6 Pukvetet blommar för fullt. Under natten har rådjuren huserat vilt i trädgården. Köper blodmjöl och ammoniak på väg från arbetet. Skall blanda till rådjursavskräckande medel efter tips från Rosendals trädgård. Tommy får tag på oasis hos en torghandlare. Hela kvällen går åt att blanda, doppa oasis i rådjurssoppan och sedan sätta ut dem i trädgården. Vid kvällspromenaden upptäcker vi blommande korskovall i Slåtterängen. Vi gräver upp en dårört och planterar i kruka åt en vän. Har fått en mängd tidlösa av Susanne. Den hamnar bland de övriga giftväxterna.

26/6 Plockar jordgubbar till Tommys födelsedagstårta. Vi firar midsommaren i Forngården där man förutom traditionellt firande också har en trevlig utställning av gamla broderier.

Vid hemkomsten hittar vi cirka tjugofem exemplar av fältgentiana i Lillängen. Till och med styvfingerörten har kommit upp med ett par stänglar. Catastrophe är stingslig och sur. Vet inte om han skall vara ute eller inne. Usch, vad den katten kan vara besvärlig ibland.


Tillbaka