JULI

1/7 Släpper in en regnvåt Catastrophe som har suttit under syrenen och väntat på att huset skall vakna. Så snart det blir uppehållsväder skall jag placera ut växtstöden jag köpte häromdagen. Axmalvan och strävrudbeckian lutar betänkligt. De behöver nog ett par stabila käppar och snören att vila sig emot.

7/7 Igelkotten ligger i solgasset och sover då Catastrophe och jag går morgonrundan. Ikväll skall vi ha tårtfest i trädgården. Måste få åtgång på jordgubbarna. Funderar på att minska antalet plantor i höst. Jordgubbar är gott men det finns trots allt en gräns.

Flädersaft och jordgubbstårta på berget för ett tiotal personer, som alla är botaniskt intresserade och kunniga. En kväll som ger mersmak.

Slåtteräng med höskallra10/7 Under veckan har honungsrosen slagit ut och sprider sin väldoft i hela trädgården. Klockan nio på morgonen är det redan tjugotre grader i skuggan. Det är fruktansvärt torrt i örtsängar och perennrabatter trots ymnigt vattnande. Jorden är som aska. Tommy stöttar hundrovan. Den är åtskilliga meter och lutar sig närgånget tungt mot stormhatt och fingerborgsblommor. Blir tillfrågade om vi kan ordna frö av höskallra. Det visar sig vara lätt och vi plockar en ICA-kasse full med mogna höskallror.

Nu är det verkligen doftväxternas tid. Rosor, liljor, kaprifol, schersmin, trädgårdsnattviol, dofttobak och heliotrop tävlar om vår uppmärksamhet. Ikväll sitter vi ute och inväntar skymningen.

13/7 Tar upp ett kok färskpotatis, Rosamunda. Den avnjutes med matjesfilé, gräddfil och drösar av gräslök. Under dagen visar termometern tjugonio grader i skuggan.

15/7 Vi åker till torvmossen. Tommy bryter 132 rejäla torvblock som jag lägger till torkning. Vid hemkomsten hjälps vi åt att måla en gavel på huset. På kvällen är vi rejält ledbrutna men nöjda dagens arbetsresultat.

19/7 Under veckan har Tommy slagit Lillängen. Med lie förstås. Den spanska körveln har friserats hårt. En tacksam växt som brukar komma igen med ny fräsch grönska. Vi har tvättat verandan och grundmålat den. Tyvärr fick den stora kaprifolen stryka på foten, mitt i sin grannaste blomning. Synd, men det fanns inget val.

Fältgentianorna blommar för fullt vid Kattfotsberget. En mängd grå ögontröst på torrbacken. Finsk ögontröst blommar också den. Torparrosen som står i gräsmattan skärs ned. Den är verkligen felplacerad.

I år har rönnbärsmalen slagit till med full styrka. Det finns knappast ett äpple som är oskadat. Vi plockar, sörjer och bränner.

25/7 Tommy målar ett av uthusen under veckan. Det blåser en hel del. Trots stöd har ett antal växter fallit i Örtagården. Det gäller att klippa bort och snygga till. Är i Skåne några dagar och kommer över potatislök som sparas som utsäde. En liten hankatt, som ingen känner igen, slår sig ner hos oss. Det blir många och långa konflikter mellan Catastrophe och den lille, som får namnet Kommissionären. Varför? Tja, han bryr sig inte om några gränser och är ett födgeni utan like. Han har verkligen förmåga att sko sig på andras bekostnad. Catastrophes skål är för det mesta tömd då det är matdags.

28/7 Slåtterdags vid Kyrkoruinen och ett tiotal personer ställer upp med liar och räfsor. Efter arbetet bjuder hembygdsföreningens ordförande och hans hustru slåtterfolket på kaffe. Det känns fint att leva i en by där man bryr sig om livet och människorna. Jag tror att alla känner sig välkomna och behövda i en så varm, mänsklig miljö.

31/7 Uppe redan klockan 03.00 och åker till torvmossen för att arbeta innan det blir för varmt. Det är redan tretton plusgrader. Vi lastar och fraktar hem över 130 torvblock. Gräver upp ytterligare 125 stycken som läggs till torkning.

Krukar in jordgubbsplantor och rensar bort revor. Skär ner kvanne som lagt sig i torkan. De gula liljorna blommar för fullt. Det är en kär gåva men tyvärr har inte givaren något namn på dem. Får mail angående frököp. Tommy slår i Slåtterängen där det mesta gått i frö på grund av sommartorkan. Regngudarna sviker oss grundligt i år.


Tillbaka