AUGUSTI

Svart stockros 1/8 De praktfulla, gula liljorna hälsar godmorgon då vi kommer ner i Örtagården. Den övergivne sommarkatten, Kommissionären, dyker upp under indianmyntorna och pockar högljutt på frukost. Det kommer att bli ännu en varm dag, termometern visar nitton plusgrader fastän klockan bara är sex på morgonen. Idag beskär vi en av schersminerna. Det behövs verkligen eftersom den blivit fruktansvärt risig bara på få år. Dessutom har den aldrig blommat. Tommy har själv sticklingförökat den så jag hoppas det blir en lyckad operation.

Packar bussen för några semesterdagar i Uppsala. Vi planerar att besöka Linnés Hammarby, Linnéträdgården och Botan. Tittar nog in i Gamla Linköpings Örtagård.

6/8 Borta bra men hemma bäst. Båda katterna är överlyckliga och överfaller oss med kärleksfulla, kråmande rörelser. Samtidigt bevakar de varandra svartsjukt så våra smekningar fördelas lika.

Tommy upptäcker att en av kardonerna börjat blomma. En stor, intensivt blåfärgad blomma. Vi står hänförda inför upptäkten. Man har sagt oss, dels att kardonen är ettårig (fel), dels att vi inte skall vänta oss några blommor (fel).

Nu börjar bristen på regn bli synlig. Björkarna bär gyllene slantar i kronorna och i örtsängarna står sörjande anemoner med böjda huvuden. Framåt eftermiddagen drar molnen ihop sig. Kan vi hoppas på att regnet äntligen skall falla och släcka törsten hos trädgårdens invånare?

Tommy slår färdigt och tar in det hö som är torrt. Nu har han bara Lillängen kvar men fortfarande blommar fältgentianan så det arbetet får anstå ännu någon vecka. Jag sår mariatistel, ängssalvia och fotblad. Dennis kommer från Göteborg och hälsar på ett par dagar. Susanne med familj här och hämtar frö. Vi bjuder på grädd- och vinbärstårta till kaffet och saften. Det smakar friskt och gott. Under kvällen festar vi på mexikansk mat och rött vin. Avslutar med en kopp kaffe, kaka och årets jordgubbar inlagda i rom.

8/8 Femton plusgrader och regn!! Idag återvänder Dennis till Göteborg. Vi hoppas han får en bra resa utan alltför många stressade semesterfirare på vägarna. Många skall ju börja arbeta igen i morgon så det är väl bara ett önsketänkande.

11/8 Hundrovan har rasat samman under sin egen tyngd. Vi stöttar och lyfter och slutligen står den på "egna ben" igen, inte så vacker som tidigare men vad gör det. Sämre var det att den lade omkull både odört, stormhatt och tulkört. Tala om att se tilltufsade ut. Nåja, de kanske rätar till sig så småningom. Plockar bort gröna larver som mumsar på hagtornet. De har lyckats glesa ut bladverket en hel del. Beskär det unga Oraniet i långa rabatten och tuktar torparrosen vid pergolan. Tommy slår färdigt i Lillängen. Av solförmörkelsen blev det bara en skymningsstund eftersom molnen låg tunga hela dagen.

15/8 Det har regnat mycket de senaste dagarna. Dammen är överfull liksom vattentunnan vid ladugårdsknuten. Småfåglarna badar utanför köksfönstret. Det är lövsångare, bofinkar, järnsparvar och ett stort antal rödhakar som turas om att ta sig ett dopp. Ibland blir det lite smågruff om någon tränger sig före i kön. Sorgmantlarna fladdrar över Slåtterängen då vi tar vår vanliga runda via Filosofiska stigen och in i Skogen. Framåt eftermiddagen hjälps vi åt att flisa resterna av bortrensade rosenbuskar. Tommy har börjat anlägga torvpartiet i ravinen bakom Berget och förstärker stenmuren.

På kvällen går vi till kyrkan och lyssnar på sånggudstjänsten. Kyrkan är välbesökt och alla bjuds på kyrkkaffe i Hembygdsgården efter gudstjänsten. Lemnhult är en by med fina traditioner.

20/8 Hittar rödtoppa i skofrölandet. (Tömmer skor och stövlar i ett litet land, ca 2 kvm, varje gång vi varit på någon exkursion. Därav det knäppa namnet). Tommy har skattat bikuporna och slungar honung hos vännen Günter. Får drygt 18 kilo ljus maskros- och klöverhonung. En delikatess! Vi samlar ihop och planterar ut självsådda små aklejrutor i Lunden. Tittar till praktbrunörten och toppfrossörten som verkar trivas i Kärret. Klipper ner en del i Örtagården och rensar gångarna. Samlar koriandern som mognat fint.

22/8 Planterar tretton träjonsplantor bakom berget och en hel del mossor. Till Günter på biodlarmöte. Trevlig dag med strålande sol så alla deltagare kan sitta i trädgården, den lämpligaste platsen av alla för biodlare. Vi bjuds på rolig tipspromenad där första pris är en vaxklump som väger nästan tre kilo.

25/8 Vackert och soligt väder. Tommy klipper gräset och jag tar en tur till Folkatorp där fyra tranor går på åkern och kalasar på spillsäd. Skrämda tar de till flykten. Då jag kommer hem visar Tommy mig att grävlingen varit på besök och grävt stora hål i Lillängen under sin jakt på humlebon.

28/8 Tomtskådningsdags! Tretton grader varmt och hård blåst vid femtiden på morgonen då vi går ut. Först att höras är rödhaken. Vi har med oss radion och lyssnar på Naturmorgon för att få veta resultaten. Reportern är hos Bengt Stridh, som är upphovsman till den här speciella, mycket roliga idén att skåda fågel från tomten. Krukar in rosmarinen som vuxit på friland i år. Beskär de små rosmarinerna ganska hårt. Äntligen har doftliljan slagit ut. Som jag har väntat på första blomman, ändå vet jag ju att den är sen. Vad göra med ananassalvior som är mer än meterhöga? Klarar de sig om jag gräver upp dem och sätter i kruka för övervintring? Kanske om jag klipper ner dem, men då blommar de ju inte. Det var förstås dumt att sätta dem på friland. Får se hur jag gör, på något sätt måste ju problemet lösas. Jag har i alla fall en planta som är krukodlad men den är inte lika pampig som de frilandsodlade.

31/8 Runda i trädgården, vi provsmakar allt som är ätbart. Så ledsamt det känns med alla äpplen som angripits av rönnbärsmal. Det sägs att angreppen kommer vart femte år så nu får vi hoppas på kommande år med fina skördar. Hittar snokört och tidlösan blommar för fullt. Fler kardoner har slagit ut, sammanlagt åtta stycken. Bin och humlor tumlar berusade och huvudyra omkring i de djupblå blommorna. Vi samlar ihop alla krukväxter och ställer vid verandan. Det är praktiskt att ha allt i närheten av övervintringsrummet för snart är det kanske risk för frost. Då måste allt som är ömtåligt bäras in, under tak.

Kommer ihåg att plantera om curryörten i en större kruka. Sommarvärmen har gynnat den märkbart. Tommy sätter vildvinet vid Stora Körsbärsträdet. Den lilla sticklingen har rotat sig och blivit riktigt stor under sommaren. Den visar redan klättringslust. Vi planterar ytterligare fem träjonsplantor och mer mossa i ravinen bakom Berget. Det vill till att man ser upp för alla vinbergssnäckor som verkar finnas överallt. Tommy tar hand om bina. Under ett par kvällstimmar städar vi färdigt jordgubbslandet.

 


Tillbaka