SEPTEMBER

Dahlia och gurkört 1/9 Dagen börjar bra med strålande klarblå himmel. En skogstur som ger oss en fin skörd av Karl Johansvamp. Vi hittar ett bebott grävlinggryt inte så långt från vår stuga. Kan det vara samme gynnare som letat efter humlebon i Lillängen?

5/9 Kontaktar vägverket som trots löfte om motsatsen har trasat sönder våra almar och kastanjer på ett mycket okänsligt sätt. För att slippa onödiga skador sköter vi själva om all beskärning, och vi håller verkligen träden hårt beskurna. Upprepat löfte att inte röra dem nästa år. Nåja, vi får väl se hur det blir med det. I alla händelser är det tråkigt att se eländet.

9/9 Vi rensar bort en mängd alger ur dammen. Det är verkligen inte det lättaste arbetet man kan ta sig för. I vår iver att få rent skrämmer vi nästan slag på en stor groda som gömt sig under en sten. Skickar frön av linmåra till Uppsala, Lund, Göteborg och Helsingborgs botaniska trädgårdar. Tommy skattar bikuporna för sista gången i år. Det blir några kilo mörk, doftande och smakrik honung. Samlar frö av Digitalis lutea.

12/9 Framsidan på huset är färdigmålat så nu kan vi börja arbeta på allvar med torvpartiet bakom berget. Jag har paketerat och sänt iväg beställda frön av gotländsk blåärta. Likaså har småplantor av isop blivit skickade.

20/9 Tolv plusgrader och hård blåst. Har skolat om ängssalvior och mariatistlar. Ytterligare frösändningar avklarade. Den här gången till friluftmuseet i Julita samt till en provodling (allmogeåker och linodling) i Tomelilla. Vi upptäcker att ekorren har "boat in sig" i holken som Tommy satte upp i Stora Eken. Nu får kanske ugglorna ha sin holk i fred!

24/9 Jag har sått mer sparris. Vi klistrar etiketter på ljunghonungsburkar som ska till Tommys arbetskamrater. Eftermiddagen går åt att plantera träjon och majbräken bakom berget. Vi är mer än nöjda då resultatet verkar bli bra. Tommy gör ännu ett sandland och jag flyttar olika perenner, planterar Phlomis och vårflenört och snyggar till Häxlandet. Ringer Marie i Trädgårdsringen och beställer stäpplök.

26/9 Barndop i Näsby kyrka då Tommys yngsta barnbarn, lilla sondottern Alice får sitt namn.

30/9 Jag har ledigt från arbetet och förbereder årets sista resa till Öland. Dagen går åt att packa, laga mat och baka. Vi ska ha några fågelskådardagar, samla frön och bara njuta av tillvaron.

 


Tillbaka