OKTOBER


Gipsy Queen 1/10 Det är fredag morgon och vi åker till Öland för att samla frö av vilda växter och titta på flyttfåglar. Till vår förvåning får vi veta att just den här dagen startar årets stora skördefest. Ölänningarna visar upp allt sitt kunnande av odlings- och trädgårdskonst. Dessutom ställer de öländska konstnärerna ut sina målade, drejade och snidade konstverk. Hela ön sjuder av liv under tre festliga dagar. Det är vernissage i så gott som varje by. Överallt ligger enorma jättepumpor, somliga är till försäljning och somliga är till för odlarens lust och glädje. Fägringen är bedövande då det är blommor, frukt, rotfrukter och grönsaker i varje vrå. Vi köper lök i säck och en del gammaldags potatissorter. Jag får en jättelök (storlek mindre fotboll) i gåva av en odlare och blir naturligtvis mycket glad. På kvällen går vi på konsert i Stenåsa kyrka. Man framför verk av bl a Bach och Händel, det är en speciell, nästan magisk stämning den här aftonen.

3/3 Åter hemma hos katterna som ökat i antal. En vacker, gyllenröd katt tar plats vid matskålen som står på verandan och låter sig väl smaka. Jaha, så har vi ännu ett liv att dra försorg om under vintern. Jag undrar varför någon skaffar sig katt om intresset bara gäller den näpna kattungen men inte det vuxna djuret.

Yngste sonen fyller år vilket firas i hans nya lägenhet. Presentar honom med idel nyttigheter då det fattas en del både i kök och linneskåp.

8/10 Vi hämtar strutbräken och blåsippor hos Susanne. Ormbunkarna planterar vi bakom Lillstugan och blåsipporna under Stora Eken. Sätter in innanfönster i lillkammaren och bär in det låga, långa blombordet så vi har plats för övervintrande växter. Rosmarinen blommar för fullt igen. I år placerar vi den på golvet eftersom den har blivit alltför stor att stå på blombordet. På golvet hamnar även lager, Afrikas lilja, ginko och doftpelargoner. Vi plockar in dahliorna för nu har frosten tagit bladverket. Tommy öppnar ett nytt land bakom ladugården och jag fortsätter att bära in växtstöd och rengöra krukor. På eftermiddagen bär vi in två kbm huggen ved, därefter en runda i trädgården och njuter av dagens slutförda arbete. Årets kärlväxtlista skrivs in under kvällen. Lägger oss tidigt för imorgon är det sträckräkning i Biltingaled.

15/10 Strålande sol och fyra grader varmt, skönt. Tommy lägger om komposten och jag täcker en del ömtåliga växter med kompostjord.

22/10 En blåsig och kylig morgon. Vi planterar höstrudbeckia, strålöga, gulklint och rosenflockel i landet mot Hästhagen. Rosenflockeln grävs ner i en stor plastsäck (med dräneringshål) som fylls med god fuktighetshållande jord. Vi har gjort liknande experiment med andra fuktälskare och det har gått bra. Hoppas det lyckas med flockeln också. Bolltisteln flyttar till ny växtplats vid Lilla Oraniet. Nu slipper den slåss med vinbären om utrymmet. Jag blandar mer "rådjursdricka". Går runt och sätter ut oasis som genomdränkts i blandningen av blodmjöl, ammoniak och vatten. På kvällen åker vi till Alseda Bygdegård och avnjuter ett föredrag som hålls i Röda Korsets regi. Det är ett intressant ämne som tas upp, nämligen läkeväxternas betydelse genom historien.

25/10 Oljar in Trädgårdsgudinnan och snyggar till runt omkring henne. Idag kalkar vi Slåtter- Lök- och Lillängen. Torrbacken får också sin beskärda del liksom kryddgården. Gräver ner de sista krukorna i sand. Mossan bakom berget skyddas från kalk.

Framåt kvällen fyller jag en stor papperskasse med pumpor, som Tommy tar med sig till arbetet.

31/10 Den sista oktober och det är åtta grader varmt! Tar till oss den vackra dagen genom att gå ut och studera de mossor och lavar som finns i trädgården. Några prover får följa med in och ska examineras. Det är små konstverk vi har tagit med oss, det upptäcker man lätt då man tittar på dem i mikroskop.


Tillbaka