DECEMBER

Decembers intåg betyder blåsigt väder och plusgrader. Strömavbrotten avlöser varandra. Lyckligtvis är vedboden välfylld, brunnsvattnet är drickbart och fotogenlampan är försedd med lampolja och har fått strumpan putsad. Nu kommer jordkällaren väl till pass som extra kylskåp. Snön börjar vräka ner och det dröjer inte länge förrän framkomligheten på vägen är ett minne blott. Drivsnön är svår att forcera. Vi matar hungriga småfåglar, som samlats i mängder vid fågelbordet. Det roar katterna att sitta vid fönstret och spana in blåmesar, talgoxar och domherrar. Drömmer de månne om stekta, flygande sparvar?

11/12 Stenknäcken inspekterar dagens meny. En kräsen gäst verkar det, finns det något som faller i smaken? Tommy och Dennis filmar i trädgården. Ska bli roligt att se resultatet. Förvånansvärt mycket "nytt" man upptäcker genom kameraögat. Nya vinklar, nya vyer, nya idéer.

13/12 Lucia firades på arbetet med sjungande barn i aulan och alla blev bjudna på kaffe med pepparkaka och lussekatt. Tommy äter julmiddag med arbetskamraterna i kväll så han får en sen hemkomst. Snön faller ymnigt och gömmer trädgården under sitt mjuka vita bolster. Allt ser ut att vila rofyllt och jag påminns om sagans Fru Bolle som skakade sitt bolstervar över jorden, en av barndomens många lustfyllda lässtunder med berättelser som fyllde sinnet och eggade fantasin.

18/12 Minus tre grader, blåsten har mojnat. Sparvhöken på blixtvisit i syrenbersån men verkar inte ha någon jaktlycka. Den här veckan varvar vi arbete med julpyssel. Alla julklappar är klara, nu gäller det bara att, med enkla medel, slå in dem så vackert som möjligt. Brunt omslagspapper, bastsnören och flödigt med lack brukar bli fint. Använder gamla Idas sigill, perfekt!

24/12 Dennis, Yimin och Magnus firar julen hos oss. Det är enbart Catastrophe som kan uppträda belevat mot våra gäster. Kommissionären (eller Långben) och Den Röde drar sig tillbaka för att tillbringa julen i uthusen. Vi ser till att de har mat, dryck och en skyddad sovplats.

26/12 Julgästerna har åkt hem efter att ha lovat komma tillbaka till nyår. Så småningom är alla katterna på plats, hungriga och sällskapssjuka. Allt återgår till det gamla vanliga igen och ordningen i Norhagen är återställd.

31/12  Marie meddelar från Australien att nyårsskiftet avlöpt utan några som helst störningar så vi kan nog ta det lugnt i fortsättningen. Yimin ringer till sin mor i Kina där man också gått in i det nya årtusendet. Alla får en pratstund med Shouhui som skämtar om att vi ringer från en svunnen tid och önskar en god fortsättning. Känns besynnerligt att nå från ett millennium till ett annat. Vi firar det nya millenniet med raketer, ett par glas champagne (Lanson), risbollar och grannen och önskar alla ett Gott Nytt År!


Tillbaka