JANUAR1 2000

Vinterpergola, 80 KB1/1 En ny dag, ett nytt millennium! Så spännande det låter, löftesrikt och skrämmande på samma gång. 

Årtusendets första dag börjar med sovmorgon. Katterna börjar snart pocka på uppmärksamhet och det gäller att trassla sig ur sängvärmen och portionera ut första frukost till dem. Då det är gjort går vi ut för att ge fåglarna mat. De får festa om på solrosfrö, talgbollar och brödsmulor. Dagen bjuder på klar luft, en minusgrad och en trädgård fylld av färggranna fyrverkerirester. Vi plockar, plockar, plockar... Så småningom är allt skräp bortplockat och vi belönar oss med en mugg te och sesamkaka. 

5/1 Jag har kastat ut julen och det känns befriande. Slut på stickande granbarr, rinnande julljus och förvuxna hyacinter. Tommy släpar fram flismaskinen och mal kvistar. Fyra sångsvanar flyger över tomten, vilken härlig syn.

8/1 En mängd grenar har blåst ner i lunden. Det blir en försvarlig hög som vi forslar för flisning. Sår Scandix pecten-veneris.

15/1 Tre minusgrader och ett tunt snölager på marken. Faxar iväg en beställning till Impecta. I år ska det bli körvelrova, kardborrerot, palmkål och perilla i kökslandet. 

21/1 Det är kallt då vi går upp för att se månförmörkelsen. Så otroligt vackert det är då månen mörknar med kopparglans. Under dagen tar vi en tur i trädgården. Tommy fyller på spån i ekorrens bo i Stora Eken. Troligtvis har mården haft holken som övernattningsplats. Rester av en höna, huvud och fjädrar, ligger kvar. Nog lever ekorren farligt. Vi klipper bort aspsly i stensöteslänten. Sår sparris och klibbsalvia. Av kardonens åtta frön gror endast ett. Testar grobarheten på de gamla rysskörvelfröna. Hoppas inte mycket på dem.

26/1 Beställningen från Impecta kommer. Sår kermesbär och rotkörvel.


Tillbaka