MARS

Vårvinter, 70 KB 1/3 Vårmånad! Snödropparna har lyckats tränga sig genom det tunna snölagret som  täcker marken. Småfåglarna plockar ivrigt bland frön och brödsmulor som vi serverar dem vid syrenbersån. Det blåser snålt så det gäller att hålla fyr i spisarna. Katterna  ligger på mattan framför köksspisen och spinner förnöjt i värmen.

4/3 Det är tre minusgrader och yrsnö. Jag sår Råshultstagetes, sallad, persilja och tobak i hemgjorda papperspytsar. Kardborroten är uppe. 

5/3 Tommy föreslår en tur till grävlinggrytet. Inga spår av grävling, den gynnaren  sover visst ännu. En älgko med fjolårskalv kommer plötsligt fram ur skogsbrynet och vi njuter av synen under ca femton minuter. På hemvägen träffar vi grannen, som lovar oss ett lass ved och flera humlestörar. 

11/3 Minus två grader och lätt snöfall. Vi "riskar" grenar och hämtar störämnen i skogen bakom berget. De gamla granarna är mogna och ska avverkas så vi får lov att ta de mindre undertryckta träden om vi vill. Bakar muffins till eftermiddagens kaffe.

13/3 En räv på tomten. Troligtvis kalasar den på resterna av gårdagens middagskyckling som är ämnad åt korpen. 

En trana och mer än hundra kanadagäss. En gås har helvitt huvud, det ser verkligen  egendomligt ut. NU ÄR DET VÅR!

16/3 Granskogen bakom berget är borta, alar, björkar och några tallar har lämnats. Får se om det blir några förändringar då mer solljus kommer in i trädgården. Bofinken är här, ringduvorna kuttrar men ingen stare i sikte.

19/3 Fyra minusgrader och staren hälsar oss godmorgon från Stora Körsbärsträdets topp. Skönt att han är "hemma" igen. Temperaturen stiger under dagen och som mest är det åtta plus. Vi skär ner pilarna och snyggar till vid dammen. Allt fler starar samlas i fruktträden och i den Gamla Aspen. Tur att vi fått upp fler holkar. Det blir spännande att se var de väljer att bosätta sig och hur många par det blir.

Ekorren är i full fart i Stora Eken och under kvällen flyger sex grågäss och ett trettiotal sångsvanar över Norhagen. Vilken underbar syn.

25/3 Vi fagar Lillängen, Lökängen och halva Slåtterängen. Det är väldigt lätträfsat, maskarna har visst gjort ett gott jobb. Förmiddagskaffet dricker vi hos bina. Städar i Örtagården och bakom Berget. En mindre sångsvan över tomten. En ny art för vår del! 

Tommy tar bort småsly och förintar gamla stubbar. Ugglan ropar så vilset. Kväll med blinis, lök, kaviar, gräddfil och en bra engelsk deckare på TV. 

28/3 Snöoväder. Vår planerade Ölandsresa, hur går det med den?

30/3 Snöfritt - dagstur till Öland!!

31/3 Det är skönt väder, vi tittar till trädgården och hittar årets första blåsippa. Besvarar trädgårdsfrågor via nätet.

 


Tillbaka