MAJ

Sparris1/5 En disig morgon med fint duggregn som fuktar plommonträdens blommor. Kål, turkisk drakblomma och spikklubborna får större krukor. Vi sätter potatis, tjugo olika sorter, som vi köpt, tiggt och bytt oss till. Eftermiddagen går åt att skriva skyltar och sätta i landet så vi vet vilken potatissort som växer var. Ska bli spännande att se vilken som kommer upp först. 

2/5 Bondbönor och foderamarant i        jorden. Slånet blommar och klarbärsträden börjar slå ut.

6/5 Tio grader varmt och strålande sol klockan sex på morgonen. Ser ut att bli en bra dag. Sankte Per visar färg. Gullvivor, hägg och vildtulpan utslagna. Vi hittar jordviva vid Hästhagen, en ny art för Norhagen. Tommy rensar och täcker gångarna i jordgubbslandet, kanske slipper vi en del ogräs på så sätt. Sår blåärt.

9/5 Bondbönorna över jord. Sätter ut palmkål, purjolök och mer sallad. Passar på att täcka en del av grönsakslandet. Äppelträden står i full blom, det är bedövande vackert. Vi har inte haft så rik blomning under de senaste trettio åren! Alpklematis och fotblad har slagit ut och körsbärsträden prunkar överdådigt. Ska man ha semester "mellan hägg och syren" blir det inte många dagars ledighet. 

Ikväll ropar göken som besatt från alla håll. Hans profetior håller inte, det ena väderstrecket tar ut det andra, verkar det.

14/5 Plus femton grader och strålande sol. Göktytan har slagit sig ner på Kattfotsberget och morkullan  på marken vid hygget. Vi står blickstilla och tittar på dem en lång stund. Igelkotten möter oss på morgonpromenaden, näktergalen sjunger och sandlostan grönskar. En benådad morgon som man tacksamt tar emot.

18/5 Vårflenörten är angripen av någon slags snyltbaggar. Det verkar vara dags för såpvattensprutan. Alrunorna har frukter.

Tjugosex grader i skuggan vid lunchdags! Sår bymålla och silene fimbriata. Kaukasiskt bovete (tolv plantor på prov) får vara vid kanten av färgväxterna. Ettåringarna hamnar på respektive platser. Tommy klipper gräs som vi lägger på landen. Då vi är klara med gräset börjar regnet falla, milt och vänligt.

24/5 Elva grader varmt och torrt i markerna. Radion varnar för brandfara i skog och mark. Potatisen börjar titta upp, Lunds botaniska är först på plan. Vi gör åtta provrutor i gräsmattan för att studera effekterna på mossan. Kalk, sand, aska, luftning och borträfsning av mossa. Tommy hittar åkermadd bakom Berget. Äter lunch ute vid stenbordet i bersån, gott.

31/5 Det har blåst kraftigt under den gångna veckan. Rosor och gullregn har blåst sönder, det skär i hjärtat att se de trasiga bladen och grenarna. Vi blir något mindre dystra då vi bjuds på skogssnäppornas spelflykt över Örtagården. Stararna matar för fullt. Vi planerar att åka till Öland i morgon, den första juni och se Capellagårdens utställning. 

Maj månad år 2000 har varit fantastisk med sommarvärme och frånvaro av frostnätter. Skönt ändå att blåsten mojnar och regnet slutligen faller. 


Tillbaka