JUNI  

Brandlilja 1/6 Idag åker vi till Öland. Det blåser så hårt att vi ängslas för ugglans gran. Sedan skogspartiet öppnades upp så är den utsatt för vindens härjningar. Tallarna verkar klara sig bättre.

4/6 Tommy klipper gräset som vi lägger ut i trädgårdssängarna. Nu har merparten av våra gamla potatissorter kommit upp.

7/6 Pukvetet blommar.

10/6 Plötsligt är det tjugofem grader varmt och växtligheten exploderar, liksom ohyran. Vi  invaderas av gröna sköldbaggar som äter på myntornas blad. Tommy gör en mindre pergola som ingång till köksväxterna. Vi sätter pumpor som ska slingra sig uppför sidorna på den. Nåja, slingrandet blir det väl inte så mycket med, det är väl närmast så att vi får binda upp dem. 

16/6 Tolv plusgrader och uppehåll. Det blåser envist. Lagern faller omkull ett antal gånger. Som tur är skadas den inte men nu är det dags att klippa den igen och sedan är den inte så vindkänslig. Beskärningen gör den ju lägre och stabilare. Jag gödslar kål och pumpor medan Tommy packar bussen för en färd ut i det blå. Jag tror vi hamnar i Vadstena och Alvastra. Ser till att katterna har allt de behöver för ett dygn eller två.

19/6 Det blev Alvastra, Vadstena, Tåkern och Omberg. Örtagården i det nya klostret vid Ombergsliden blir nog fantastisk så småningom. Systrarna arbetar för fullt med kärrning av jord och plantering. Själva njuter vi av de vilda örterna som finns i mängd i ett kalkkärr invid klostret. Vid Tåkern hör vi rördrommen blåsa. Ett läte som verkar hämtat från tidernas begynnelse, tycker jag. 

Då vi kommer hem står Rose de Recht, Louise Odier och två av alborna i full blom. Schersminerna har också slagit ut. Hela trädgården är insvept i ett moln av väldoft. Ett fint välkomnande måste man tillstå.

22/6 Plus nitton grader, grå himmel och ett lätt, lätt duggregn. Vi åker till Lantmännen och köper bärnät. Äter de första jordgubbarna till lunch. Planerar midsommarens resa till Varberg och Tjolöholms Slott. 

27/6 Tommys present från arbetskamraterna, äppelträdet Astrakan Gyllenkrok planteras, likaså Ölandspäronet. Honungsrosen öppnar de första knopparna, läckert! I morgon fyller Tommy år, dags för jordgubbstårta. 

Mer gödselvatten på pumporna och i krukorna. Upptäcker fläckar på potatisen "Birgittas" blad. Bara det inte är bladmögel.

30/6 Sjutton mm regn under morgonen. Allt hänger sorgmodigt, men vätan gör gott. Hoppas uppbindningarna håller. Hämtar Dennis vid tåget i Vetlanda.  


Tillbaka