JULI

Borstnejlika  4/7 Blå himmel och femton grader varmt. Vi dricker morgonkaffet på verandan. Jack hälsar på och följer med oss på vår trädgårdsrunda längs Filosofiska stigen. Ett par grå flugsnappare har byggt bo i ventilationshålet på Lillstugans gavel. Det betyder att vi har en ny häckningsart i Norhagen. En trevlig överraskning.

7/7 Idag slungar Tommy honung - 48 kilo ljusgul, doftande försommarhonung. Under veckan har det regnat 7 mm. Vi behöver mycket mer. Har täckt de flesta örtasängarna med gräsklipp.

11/7 Besöker vännen Nils och hans vackra trädgård. Får bland annat getruta,  praktvädd, skuggnäva och gulklint av honom. Vid hemkomsten sätter vi en romkruka på jordgubbar och honung. Jag klipper lagern som vuxit sig alltför yvig. Den blåser omkull gång på gång. 

12/7 Till  Repperda äng med kaffekorg och kikare. En lyckad utflykt trots hotande moln. Till lunch kalasar vi på egen Rosamunda till sillen och gräddfilen. Efterrätten: nyplockade jordgubbar och glass. Tommy hässjar i Friskängen.

16/7 Hemkomna från Gamleby och Smålands Floras årsmöte. Katterna möter oss på parkeringen under högljutt jamande. Glädjen att åter ses är ömsesidig. Vi tar en tur i trädgården. Allt är väl, mogna hallon hänger tungt och fylligt röda, vi plockar i oss direkt från buskarna. Det är så en trädgård ska njutas, ett paradis av  dofter, smaker och färger. Vi är verkligen lyckligt lottade.

18/7 Regn i luften. Vi plockar jordgubbar och röda vinbär till sylt och gelé. Tommy åker på en fisketur och kommer hem med abborrar (och kantareller) som vi äter till kvällsvard. Tar upp ett kok Blå mandel. Ett fåtal fläckar på somliga knölar - naturligt eller sjukdom? Vi smälter och rengör bivax. Tar mig tid att tillverka ett dussin tvålkulor med lavendel och rosmarin. 

Under kvällsturen får en stjälk kungslilja med fem utslagna blommor följa med in. Jag sätter vasen i arbetsrummet, som strax fylls av liljans nästan vaniljsöta doft .

20/7 En skogstur för att plocka svamp. Plötsligt hör vi en uggla klaga, den "gråter" uppgivet medan en skogsmaskin drar fram nära den stig vi går på. Man avverkar en hel del gammal skog i området, kanske har ugglan sina ungar i närheten och ängslas för dem. På eftermiddagen packar vi bussen för ett par dagar på Visingsö.

25/7 Plus tolv grader och uppehållsväder. Tommy slår Skogsängen och jag tar upp några olika potatissorter för provsmakning. Leksands vit - en flopp, Birgitta - så där, Jämtländsk vit - fantastisk! under eftermiddagen kryper dimman in och dämpar alla ljud. Ibland är det skönt med det lugn som dimman för med sig. Kvällen och natten dryper regnet ner. 

30/7 Byn har kallat till slåtter i Kyrkoruinen och Kyrkängen. Vi är tio personer som hörsammar kallelsen. Trots regntung himmel får dagen en anstrykning av fest över sig. Att dricka förmiddagskaffet inne på logen och lyssna på småpratet som flödar känns bra. Det är fin gemenskap i Lemnhult. 

Dennis kommer hem och har med sig jasminte från Yimin. Det är gott att dricka efter maten, som avrundning på måltiden. Släktens yngsta tillskott, Agnes 1 månad, kommer med mamma och pappa på besök och stannar över natten. 

Juli månad gav 90 mm regn.


Tillbaka