SEPTEMBER

Spetshagtorn1/9 Första höstdagen. Det är sju grader varmt och  himlen är alldeles klar. Utanför Värnamo skjuter ett jaktlag Granfjällsbjörnen. Det känns sorgligt som alltid då ett liv släcks. 

Tommy snickrar ramar till nya örtasängar och vid huggkubben hittar jag en lobelia. Den lyser hoppfullt blå och lindrar vemodet en stund.

2/9 Vi är uppe tidigt. Det är dags för årets tomtskådning. Summa trettiotvå arter låter sig höras eller ses. 

Hurra, en frukt på hålroten! Frågorna hopar sig. När är den mogen, höst eller vårsådd, över eller undervärme...? Hjälp!!

5/9 Nu börjar kylan smyga in i trädgården. Frosten får gräset att blekna men än så länge klarar sig dahliorna. Önskemål om honungleverans. Tommy gör i ordning etiketterna till burkarna. Nu är det dags att ta in lager, citronverbena och ananassalvia. Täcker övriga krukor med väv.

7/9 Överblommad tistelsnyltrot vid brudborsten i Friskängen. Hur kan vi ha missat den? Hur som..., en fantastiskt rolig överraskning är det ju. 

15/9 Frost under natten men dagen får strålande sol. Tommys arbetskamrater här. Vi dukar kaffebord i trädgården och festar på hembakad äppelkaka. 

Plockar upp potatisen. Somliga sorter endast till sättning. Med andra ord, dålig avkastning.

16/9 På Vetlandaornitologernas 50-årsjubileum. En lyckad fest med god mat och trevlig underhållning. 

18/9 Frost täcker marken. I dag slungar Tommy och Günter honung. Resultatet är ganska bra, en mustigt doftande, bärnstensfärgad ljunghonung. De nya örtasängarna är planterade till en del. Ännu fattas dock örter för mask och ohyra, hjärta och blodkärl. Tommy gör en timjansoffa och snyggar till potatislandet. 

22/9 Åtta plus, dimma som lättar vid halv sju-tiden. Planterar ulltistel och kardväddsplantor varvat med malört i en ny rabatt. Som kantväxt blir det lammöron. Mycket grått men vi tar nog in något blått också. Får fundera på vad.

24/9 Till Biltingaled för streckräkning mellan kl sex och tolv. Dimma som lättar omkring tio-tiden. Vid hemkomsten kokar jag rönnbärsgelé och äppel-myntagelé medan Tommy klipper gräset i Lökängen. 

Vi plockar äpplen för torkning. Regn under natten. 

28/9 Tolv grader varmt och dimma. Jag planterar färdigt sängen med kyrkogångsörterna. Tommy packar bussen. Vi åker till Skördefesten på Öland tidigt i morgon, fredagen den tjugonionde september och stannar tre dygn. 


Tillbaka