OKTOBER

Höstlönnar 3/10 En mild skön höstdag med vackra färger. Efter arbetet åker jag till Magnus som fyller trettiotvå. Han gläds över presenter och födelsedagskakan som jag bakat. Jag berättar om vår Ölandsresa, om pumpor, trädgårdar och fågelskådning som vi också hann med.

På kvällen planterar vi timjan i soffan, lägger upp alla pumpor och hissar vår äppelstång. En installation som heter duga. Tommy ordnar en ställning av stort format att torka äpplen på. Han har fyllt tre drygt meterlånga käppar redan.

6/10 Väcks tidigt av ett kraftigt åskväder med störtregn, 20 mm, visar det sig. Torkar frön av sibiriskt bovete. Kokar äppelchutney, bereder äppelcider och sätter äppelöl. Dennis ringer, kommer hem under kvällen.

8/10 Till Biltingaled för sträckräkning. Dalen är skymd av tät dimma då vi  kommer dit. Först vid elvatiden lättar det och vi ser stora flockar av fåglar som drar vid horisonten. 

12/10 Det har fallit tjugofyra mm regn under natten. Älgjakten började för några dagar sedan men ännu har vi inte sett några jägare. Vi har tagit upp dahliorna trots att de står i full blomning. Fortsätter att rensa ogräs i örtasängarna. Tommy kör kompostkvarnen och jag flyttar hundrovor till den lilla pergolan. Sex kraftiga Bryoniarötter får plats, tre på var sida. De kommer att täcka hela pergolan kommande sommar. Bär in pumporna, tvättar dem och lägger dem på tork.

15/10 Plus tio grader, dis och dimma. Tommy beskär träden och den lilla bersån vid tomtgränsen. Jag gräver ner krukade växter i sand för övervintring.

22/10 Det regnar och blåser men är elva grader varmt. Tommy har rensat taket och stuprännorna från mossa och skräp. Jag plockar in kardvädd, kardon, spikklubba och rönnbär för att pryda biblioteket. Några pumpor får också följa med. Jag tänker arrangera allt i en vacker korg och ställa den på utlåningsdisken. Ett sätt att markera höstens intåg och visa på skönheten i  den  årstiden ..."den vår de svaga kalla höst". 

SMHI varnar för frost i inlandet så vi tar in de små rosmarinerna, helgonörten, curryörten och doftliljorna. Den gamla rosmarinen får vi täcka kommande natt. Den är alltför stor och tung att släpa ut och in. Det kan ju bli varmare igen och ju längre den kan vara utomhus desto bättre. 

Sår hålrot av egna frön. Undrar om det ska lyckas?

 

 


Tillbaka