DECEMBER

Nu bommom vår port och stängom vår grind för vintervinden som rycker, och glädjom vårt hjärta och värmom vår kind med skämtan och kryddade drycker.

Erik Axel Karlfeldt "Vinterhvila"

 

 

1/12 Under natten har temperaturen legat på plus tre grader. Tommy hamlar askarna vid vägen. Tanken är att de ska ersätta sälgarna som vuxit upp och utgör ett hot mot Vägverket. Själv strör jag ut en vildsint blandning av ängsfrön och hoppas på en sällan skådad fägring. Krukar in två rotskott av Crambe cordifolia.

5/12  Tommy har lagat taket på jordkällaren. En mängd kolstybb och trasiga takpannor har plockats bort och två stora klarbärsgrenar måste offras. Konstigt nog märks inte det ingreppet efter några dagar. Tur att minnet är kort! En stor del av min tid har gått åt till att texta växtskyltar och därefter placera dem vid rätt växt. Skyltarna är annorlunda och riktigt vackra. Plockar en bukett ringblommor till köksbordet.

Då jag kommer hem från arbetet har Tommy hunnit hamla två  stora träd vid kyrkoruinen. Månadens första fem dagar har givit  4 mm regn. 

9/12 Vi tar en tur till Helvetets Håla. På hemvägen hittar vi näckmossa som får följa med hem till dammen. En fin stilla dag med plusgrader och en del fågelskådning.

13/12 Vaknar i tid för TV:s luciafirande från Lunds domkyrka. Stämningsfullt och många vackra röster som framför de gamla adventssångerna. Då jag ger mig iväg till arbetet är det nio grader varmt ute, rena vårvädret. Möte med Vetlanda Botaniska Sällskap. I kväll hälsar vi en ny medlem välkommen till sällskapet. En kunnig och sympatisk kvinna från Ukraina som berättar medryckande om sina erfarenheter av rysk natur.

18/12 Vinterns första snöflingor kom igår. Tommy noterar en ny fågelart för Norhagen: varfågel! Plötsligt sitter den i syrénbersån och allt blir tyst och stilla. Småfåglarna har flytt sin kos i rädsla för tättingarnas rovfågel.  

En utflykt till Hörnebo skiffergruva. Då vi passerar Fröderyds kyrka sitter det en ormvråk på en gärdesgårdsstör och spanar ut över åkrarna. I Hörnebo ropar gröngölingarna och vid genomfarten strax efter S.Solberga står en orrtupp och en orrhöna vid vägkanten. Vid hemkomsten tar Tommy bort grenar på flädern, sätter en bänk under äppelträdet vid köksdörren och rensar bort löv i högmossen. Alla äpplen bärs ner i källaren för nu blir nätterna kyligare. Aftonstjärna och klosterklocka tittar fram.

23/12  Julstädning, matlagning och bakning avklarad. Tommy tar in julgranen som jag pryder med halmsaker, glitter och kulor. Jag åker och hämtar Magnus som ska fira julen hos oss som vanligt. Dennis, Yiming och Yangyang kommer också hem.

25/12 Minus sex grader då vi går till kyrkan för att fira julotta. Därefter går dagen i vilans tecken. En skogstur blir det dock och för första gången får jag se en blomkålssvamp. Ekorren busar som vanligt bakom berget och blir mycket irriterad då vi dyker upp. 

30/12 I mellandagarna har det snöat rikligt. Vi har skottat i omgångar och ändå haft det svårt med framkomligheten. Koltrastar och stenknäck i trädgården, räv-, rådjur-, katt- och hundspår i snön. Ordnar inför morgondagens nyårssupé. Tommy har fått havre av grannen. Det gillar gulsparvarna och pilfinkarna. Månadens nederbörd är 21 mm regn, och ca 15cm snö.

Ett fint nyårsfirande med vacker musik på och grannarnas raketer. Tolvslaget skålas in och det blir en stilla stund för begrundan över tillvaron. 

 


Tillbaka