JANUARI

 

Från tidig skymning, då lamporna tänts i östligt kor och vintergatans valvsegel spänts av flammande flor, det susar ibland intill gryningens väkt, som stjärnornas lugna andedräkt, en enda ton, en glasigt klar och underbar.

Erik Axel Karlfeldt "Vinterorgel" 

1/1 Fyra koltrastar kalasar på kvarglömda äpplen i grannens trädgård. Det har kommit en hel del snö och i radion varnar väderlekstjänsten för svår halka. Det känns olustigt eftersom Dennis åker till Göteborg i kväll. Vi hjälps åt att skotta vägar till Lillstugan och vedboden. 

6/1 Plötsligt är det plusgrader, det börjar regna och snön är snart ett minne blott. Vi tar en promenad trots regnet. Det är skönt att få röra på sig och vädra ut stugluften. Passar på att bjuda grannens häst Freja på äpplen. Vi provsmakar tranbären som växer i vår lilla högmosse. Det har fallit 8 mm regn under dagen. Jag påstår att en sparvuggla sitter  i rönnen bakom ladugården, vilken syn. Ledsamt nog hinner Tommy bara uppfatta en skymt av den. Det är månförmörkelse men tyvärr är himlen inte molnfri så vi går miste om den upplevelsen.

10/1 En varfågel slår sig ner i syrénbersån. Det är första gången jag ser den nästan självlysande varelsen. Alla småfåglar är som bortblåsta. 

14/1 Vi har hämtat hem Tommys herbarium. Vid hemkomsten dricker vi te på verandan. Det är ett fantastiskt väder, strålande sol och molnfri, klarblå himmel. Vi tar en promenad till Gränslund. Mycket fågel i farten, bl. a nötkråka, gröngöling och kungsfågel. 

16/1 Vid Stensjön och sätter upp holkar till storskrak. Tommy åker spark och bjuder mig på en åktur, vi har barnsligt roligt faktiskt. Tommy konstruerar en matare så småfåglarna kan festa på hampfrön. Det blir ett välbesökt lunchställe.

20/1 Kyla, blåst och halka håller oss inomhus. Jag passar på att städa i bokhyllorna och Tommy tillbringar dagen vid datorn. 

25/1 Vi hjälps åt att hamla de gamla askarna på grannens äng vid kyrkoruinen. Det blir fint trots att det egentligen gått för lång tid sedan senaste hamlingen. På kvällen åker vi till Vetlanda och deltar i ett möte med Vetlandaornitologerna.

28/1 Tömmer regnmätaren: 24 mm. Tittar till Örtagården och plockar en pytteliten bukett av blommande rödplister, hesperis, kantnepeta och häckvicker. Bjuder en tiggande Freja på två äpplen innan vi tar en långpromenad på nästan två timmar. En ringduva flyger över oss och i skogen hörs läten som kan komma från en uggla. Första snödroppen in i vas, härligt! Målar växtskyltar till Örtagården, ett roligt och avstressande arbete. 

30/1 Frukost och därefter en flera timmar lång tur i Trolleboskogen. Det porlar och sjuder som om våren är i antågande. I en torr tall trummar en spillkråka. Den är så upptagen att vår närvaro inte stör den ett dugg. Plötsligt dyker ännu en spillkråka upp. Den är så nära att den tvingas väja i flykten endast några meter från oss. På hemvägen hittar vi en bildödad hare som vi lägger ut på hygget till föda åt korpen. Åter hemma dricker vi te på verandan, i strålande solsken. 


Tillbaka