MARS 

 

 

Jag vill gå ut en violbrun kväll bland isig björk och höra den strykande violoncell som sväller mörk; och jag vill höra i fastlagskoral det växande visslet av salcional, den första vårliga eolin i morgonens vin - till dess Maria går skär av sol på skarens glans och fäster kring skogens mörka kjol en hasselfrans och säger: "Syster, det töar från kvist. Nu vila, du vita organist! Av musikanter ett brokigt band styr upp mot vårt land".

Erik Axel Karlfeldt     

1/3 Åter i arbete efter två månaders tjänstledighet. Susanne, som har vikarierat för mig,  kommer till biblioteket och informerar mig om en del förändringar. Tommy lyckas hitta Karin Berglunds bok "Din trädgård" till Susanne, som ett litet tack för all hjälp hon gett mig. Trots att hon pluggar hårt och har ett stort hushåll som fordrar sitt har hon ställt upp och skött biblioteket, tidiga morgnar och sena kvällar. Hon är en pärla.

Då jag kommer hem överraskar Tommy mig med Israelssons "Odla orientaliskt", en bok som jag har suktat länge efter. Vi har en lång, skön kväll med bra böcker att läsa, gott jasmindoftande te att dricka och en smörgås därtill. Såväl kropp som själ får näring.

3/3 Minus sju grader och snö. Dennis kommer hem med Opeln som han har lagat åt oss inför besiktningen. Tommy och jag får ett ex var av hans avhandling, spännande. Vi ser fram mot disputationen om tre veckor.

5/3 Följer med Dennis då han åker för att köpa kläder. Vi firar hans födelsedag på kvällen även om det blir en dag för tidigt. Han måste tillbaka till Göteborg i morgon förmiddag, arbetet väntar.

8/3 Ugglelyss på kvällen i Trollebo, Nye, Korsberga, Huluboda och Lemnhult. Får svar i Trollebo från minst två kattugglor.

10/3 Fem plusgrader, dis och dimma. Sår persilja, kronärtskocka, krusmalva, jätteslok, strävlosta och Råshultstagetes. Arnika och Scandix-pectens kommer också i jorden. På kvällen ropar kattugglorna utanför stugan. Det ger ett drag av ålderdomligt lugn över byn.

13/3 Tidigt på morgonen drar en mängd sädgäss över tomten. Tofsvipor, flyttande kråkor, lärkor och sångsvanar kommer något senare, men då har jag redan åkt till arbetet. Första vintergäcken och vårlöken blommar. På kvällen sår jag bond- och virginiatobak, kinesisk målla, trolldruva (både vit och röd) och nattljus.

14/3 Två tranor går omkring på mossen vid Karsnäsasjön klockan halvåtta på morgonen, då jag är på väg till skolbiblioteket. Är tvungen att ringa hem och berätta det för Tommy.

16/3 Igår kom den första staren och idag sitter det åtta stycken och kurar i Stora Körsbärsträdet. Snön faller (ca 20 cm) och det är stor uppslutning av fåglar vid matbordet. Äpplen, solrosfrö och havre fylls på gång på gång. De som har svårast att skaffa mat är ju stararna som är insektsätare. I värsta fall får vi lägga ut köttfärs åt dem, det har gått bra tidigare år.

22/3 Vi åker till Göteborg för att lyssna på Dennis disputation. Allt går utmärkt och firas med champagne och snittar på institutionen. Under kvällen har han middag för ett femtiotal gäster. Det är en fantastiskt rolig dag (och natt). Sista gästerna bryter upp först klockan fyra på morgon.  

29/3 Fem grader kallt och lätt snöfall. På min väg till arbetet ser jag sju rådjur. Då jag kommer hem bjuder Tommy på laxfylld avokado, bröd, vin och goda ostar. Till min glädje får jag en bibel något som jag saknat. 

 

 


Tillbaka