APRIL 

 

 

Mitt i skogen: kyrkklockornas klang - som en fjäril, svävande i stillheten. Jag frågade mig på allvar: Varför finns klangen här? Svaret: Därför att den, som frågar, skall veta, vad trygghet är!

Bo Setterlind     Kyrkklockorna 

1/4 Regn och fem plusgrader. Arons stav har kommit upp! Tvingas så om Mariatistel och kardbenedikt. Skolar in Råshultstagetes, bond- och virginiatobak. Också krusmalva och kronärtskocka får större krukor. På eftermiddagen bakar vi och hela huset doftar varm och välkomnande av ugnsvarmt bröd. En skön promenad genom byn ger flera fina upplevelser av djur och natur.

6/4 Den här veckan har vi haft fem sädesärlor som struttar omkring på taket. Stararna bär in bomaterial och den första rödhaken har kommit. Slåtterängen är fagad. Blåsipporna lyser som speglar de himmelen. Till middagen bjuder jag på jordärtskockor med en klick smör, jättegott! 

10/4 Vitsipporna klär marken, spillkråkan plockar i Oranielandet. Tommy räfsar färdigt Skogsängen och hittar flera nya blåsippsplantor. Alrunorna tittar upp med blomknoppar som är färdiga att öppna sig.

14/4 Långpromenad på Höglandsleden till Knottorpasjön. Vi traskar på i tre och en halv timme, puuhh. Himlen är klarblå och solen strålar. En kort kaffepaus vid sjökanten. På kort avstånd till oss simmar ett par storlommar. De verkar inte alls oroade av vår närvaro. Vid hemkomsten ser vi att pestskråpet blommar.

16/4 Efter frukost tar vi en tur till Gränslund och Sevedstorp. vi stöter på tre rådjur, två harar och en stor flock duvor. Alla verkar ovanligt orädda så vi kan studera dem under lång tid. 

Idag ordnar vi med rabatterna vid verandan. Tommy snickrar nya kanter av brädor från grannens gamla vagnsskjul. Lagern får större kruka och ny jord. Jag sår rosenskära, dofttobak, turkisk drakblomma och spikklubba.

20/4 Till staden där Tommy provar ut en frack och jag beställer en lång klänning inför Dennis promotion. På hemvägen stannar vi hos Susanne och lämnar dahliaknölar som hon önskat sig. Tömmer regnmätaren på fyra mm.

25/4 Under veckan har vi fagat kyrkoruinen tillsammans med ett tiotal medlemmar från  hembygdsföreningen. Dricker kaffet inne på logen under trevligt småprat. Många skrönor dras och lockar till skratt. Tommy sköter om hallonlandet och jag rensar bland kryddorna. Dårörten står överfylld av blomknoppar. Gulltöreln har fått rotröta. Halva växten går på komposten. Kanske har vi klippt ner den för tidigt? Det är en hel del växter som gått till spillo under den snöfattiga vintern. Barfrosten skördar sina offer. Rosmarinen ut under natten eftersom jag tror på milt väder.

30/4 Plus sex grader och tät dimma. Dennis kommer hem. Vi hämtar sättpotatis hos vännen Nils. Hans trädgård är en dröm med scillan som ett blått hav. Kandelaberprimula och påskliljor blommar i mängd. Får plantor av citrondoftande pelargon då vi skall åka hem. Svartvit flugsnappare har anlänt och inspekterar intresserad flera av holkarna. Ugglan häckar i mitt gamla dockskåp igen. Det blir spännande att se hur stor familjen är i år.

Så gott som hela byn firar vårens ankomst vid en sprakande majeld. Raketer avfyras, vårtal hålls och alla samlas i Sockenstugan där vi dricker kaffe med hembakt bröd. Allt ordnat av Lemnhults mycket aktiva sportklubb. Vi tackar och gläds över en så levande bygd.

 


Tillbaka