MAJ 

 

 

Biet i blomman.
Regndroppen på tulpanens blad
Barn som går på tå.
En solstråle.
 
Violen.
Koltrastens sång.
En minimus som leker
med ett grässtrå
om kvällen,
på rygg.
 
Bo Setterlind   Ögonblick

1/5 Sköna maj välkommen...! Äntligen är det maj månad, en glädjens och hänförelsens tid. Nu planterar vi ut dahliorna och hoppas att nattfrosten inte ska slå till. Hålroten syns som en liten grön strut i markytan, gulsippa, dårört, nunneört och alruna blommar. I utkanten av trädgården sjunger ärtsångare, grönsångare och trädpiplärka. En brun kärrhökshona avtecknar sig mot en strålande blå himmel. Nu känns det lätt att leva.

Efter lunch fyller Tommy på mer vatten i dammen. Vi strosar runt och funderar på nya trädgårdsprojekt. Då vi kommer till Stora Körsbärsträdet upptäcker Tommy att trädkryparen byggt bo bakom en stor barkflaga. Det är första gången som den häckar hos oss.

4/5 Det har regnat och åskat under natten men då morgonen kommer lyser solen från en klar himmel. Innanfönstren plockas ut och vindskivan på källargaveln målas. I ängen blommar gullvivorna och på torrbacken har den första backsippan slagit ut. I år har Tommy grävt ett nytt lökland där vi har piplök, etagelök, kajpar, kinesisk gräslök och två slags gräslök. -98 års spikklubbefrön har grott. Frön från 2000 har en betydligt sämre grobarhet, oberoende art, tycker jag mig märka. Kan det evinnerliga regnandet ha inverkat menligt på frösättningen?

7/5 Schalotten- och potatislök och två sorters potatis, Silla och Lunds Botan, är i jorden. Då jag kommer hem från arbetet sitter ugglan på dikesrenen utanför staketet. Våradonisen lyser guldgul och aftonstjärnan blommar skirt gönvit. På kvällen varnar SMHI för frost men vi tänker inte oroa oss utan går till bypuben istället. 

9/5 Det är stilla morgon, göken ropar och en mindre hackspett trummar hänfört. Alla potatissorter (22) är i jorden. Sallad och grön- och palmkål är utplanterad tillsammans med ringblommor, kan bli fint. Tommy sätter skattlådor på bikuporna.

På kvällen sår jag spelt, riddarsporre, klätt, blåklint, kamomill, lin och linmåra i vårt lilla, lilla vildland. Kalvnos och paddfot finns redan i jorden. Det är roligt att ha de gamla åkerogräsen någonstans i trädgården. Tommy åker på möte med botanisterna men jag stannar hemma och skriver färdigt skyltarna till kökslanden.

11/5 Vi är uppe tidigt för att möta soluppgången på berget. Morgonkaffet tar vi med oss och dricker till porlande fågelsång, humlesurr och doften av utslagna körsbärsträd. Ungefär hundra meter från oss fejar en råbock hornen för att därefter börja äta av den daggspröda grönskan. Vi tackar och tar andlöst emot den gudabenådade stunden.

13/5 En strålande varm morgon. Hela förmiddagen går åt att putsa och feja i Örtagården. Jag sår blå- och gråärt, krukar in självsådd ålandsrot och planterar ut persilja och ardacker. Tommy har gjort en sittplats vid Gamla svarta vinbärsbusken. Där äter vi årets första rabarberpaj medan penningörten slingrar gulblommande vid våra fötter och pilfinkarna går loss i buskaget bakom oss. Tommy snyggar till flädern och klipper gräs som vi lägger i örtasängarna. Jag plockar samman en del örter som jag lovat att ta med till en arbetskamrat. Nu är potatislöken uppe och löjtnantshjärta blommar. En mängd Mariatistel, rosenskära och gurkört har sått sig på alla möjliga och omöjliga ställen. Under stor vånda rensar vi bort flera, mycket fina exemplar.

18/5 Festklänning och frack ligger nedpackade då vi åker till Göteborg för vara med vid  doktorspromotionen som hålls i Konserthuset och efterföljande middag med drygt 450 inbjudna gäster i den stora Chalmersrestaurangen. Det är äldste sonen, Dennis, som tar emot beviset på sin doktorsgrad. En högtidlig stund och fantastisk kväll som gör mig stolt och rörd. Vi stannar två dagar i Göteborg och passar naturligtvis på att besöka Botan.

21/5 Det har regnat en del under vår bortavaro, mätaren visar 10 mm. Katterna är glada att vi är hemma igen och att allt återgått till ordningen. Vi sätter ut kallbänkarna under Transparent Blanche och planterar ut pumpaplantorna i dem. De kan behöva ha en skyddad växtplats ett par veckor till. Midsommarblomstren har slagit ut och tillsammans med smörblommorna utgör de en skön tavla. Tommy hittar självsådd spenört i Slåtterängen. 

Stararna har ett fasligt bestyr, fem par häckar hos oss i år och nu matar de för fullt. En talgoxe har valt att lägga sina åtta ägg i ett stående rör. Undrar hur ungarna klarar sig då det regnar ner på dem. 

23/5 Vi packar bussen inför årets första Ölandstur.  Jag gräver upp en planta av den blå bolltisteln, som Susanne önskat sig. Om den står skuggigt så klarar den sig i krukan tills hon hämtar den. Vi ställer ut mat och dryck åt katterna i Lillstugan.

På kvällen äter vi sallad av egen Sallad Bowl, Lollo Rosso, Gode Henrik, piplök och köpetomater. Gott!

27/5 Tio grader varmt men blåsigt och grått. Vi har den stora turen att se uggleunge nummer ett lämna boet. Ugglemor vakar över den från en tallgren. Plötsligt tittar unge nummer två ut. Ettan sitter i en liten gran och spejar in lillebrors försök att flytta hemifrån. Hoppas att alla fem klarar sig då de kommer ut i stora, vida världen.

31/5 Luften är betydligt svalare de senaste dagarna. Det har blåst och regnat en hel del, 30 mm på fyra dagar. Ser fram mot en varm och stabil väderlek i fortsättningen. Susanne kommer och hämtar blå bolltistel, krusmalva, jordgalla och doftpelargon. Blåärt följer med till hennes nya spaljé. Vi får svart viol, tusensköna, jättepumpa och squash. Pumpan och squashen planterar jag på komposten, det brukar ge bra resultat.


Tillbaka