JUNI 

 

  

 
Sarons lilja står i biblisk prakt,
liksom hämtad ur ett altarskåp.
När ett steg jag har tillryggalagt,
kommer jag till mörk heliotrop.
 
 
Blomsterstycke   
Hjalmar Gullberg

1/6 Mulet men mild luft. Kryddlandet vid gaveln snyggas till och breddas något. Vi packar ryggsäcken med kaffe och smörgås för färd till Loaklev och Skirö. Tommy är på jakt efter gråfingerört och trollsmultron. Träffar ett par sympatiska trädgårdsägare som äger ett stycke fin mark där det växer några trollsmultronplantor. Det visar sig snart att vi har gemensamma bekanta och hälsningar utbyts. Hemkomst vid 18-tiden efter en alltigenom lyckad dag.

4/6 Vi arbetar i trädgården hela dagen. Efter en snabb middag åker vi till Näshult där vi kan räkna in drygt 200 ex av St. Pers nycklar. Åter hemma packar vi ner kaffetermosen och metspön. En metartävling har utlysts hos grannen och ett trettiotal bybor hörsammar kallelsen. Det är en trevlig kväll med tipsrunda, fiske och grillad korv. 

6/6 Tommy till Stora Fly med Vebsarna, som dyker upp i trädgården med floror och kaffe. Det blir ännu en fin afton i goda vänners lag. 

9/6 Bukettrosen har börjat slå ut. Måtte det inte komma mer regn som får knopparna att ruttna. Pion och gul daglilja visar sig i all sin skönhet. Vi äter frukost utomhus med Naturmorgon på radion. Under natten har rådjuren kalasat på rödmållan vid Oranielandet. Tur att de lämnade det lilla äppelträdet i fred. På eftermiddagen tittar personalen på Bokbussen in för en tur i Örtagården. Tommy ordnar sittplatser inför Pensionärsföreningens besök i  Örtagården. 

15/6 Sol och lätta moln. Dagen går i omskolningens tecken. Det är märkligt hur snabbt en liten planta kan växa ur sin  kruka. Har fullt upp att göra, hela förmiddagen, bland kompost, sand, jord och krukor. Eftermiddagen ägnar vi åt potatislandet. en hel del kvickrot har vuxit in och måste hackas bort. Vi är mycket belåtna, med oss själva och potatislandet, då vi är klara. 

22/6  Blåärt och svartrot får ett bättre stöd. Ärten slingrar sig lössläppt bland rödmållorna, det är vackert men opraktiskt. Dennis, Yimin och Yangjang hemma i Lemnhult och firar midsommar. På kvällen åker vi till Hjalmars äng, en festplats där folkdanslaget uppträder till Yimins stora förtjusning.

26/6 Gullregnet blommar för första gången. Pukvetet syns, lysande grant. Några kransborrar krukas in och citrontimjan planteras på plats.

28/6 Tommys födelsedag firas med jordgubbstårta. Bordet smyckas med den årets första utslagna Rose de Resht. 

29/6 Sju tistelsnyltrot blommar i Friskängen och två i Slåtterängen! Alba Maxima, studentnejlika och sibirisk drakblomma har slagit ut under morgontimmarna. Vi ger stäppkålen stöd och skär ner vallörten i Oranielandet. En ljuvlig dag.

30/6 Femton plus och strålande sol då vi tillsammans med Vebs åker till Stubbhults by, som bjuder på vacker natur och gammaldags odlingslandskap. Vidare Kröns backar som har drag av Brösarps backar. Marken täcks av överblommade backsippors skira penslar oerhört vackert. Besöker Stenriket som fascinerar oss. Slutmålet är Örsåsäng, en äng med, uppskattningsvis, hundratusen fältgentiana, en mängd Marianyckel, brudsporre, låsbräken, arnika, nässelsnärja och mycket mer. En fantastisk och omtumlande upplevelse som inte går att beskriva i ord, det måste ses och upplevas på plats. Hemresan sker i lätt regn, under tystnad. Vår dag har varit något, som inte får pratas sönder.

 


Tillbaka