JULI 

 

  

Välkomna till mina klöver och listen kring min knut!

Tag allt vad ni behöver och svärma som jag och njut,

så träffas vi sommarn ut.

På alla stänglar det flaggar i färger av glans och glöd,

och överallt ni vaggar som gyllenbandade kaggar

med örternas mjälla mjöd.

 

Erik Axel Karlfeldt        "Humlor"


1/7 Juli månad börjar med regn. I trädgården råder en dämpad stämning. Tulkörten faller över den utblommade våradonisen. Rosen Maiden´s blush, som är översållad av blommor, måste ha ett kraftigare stöd då den ligger över gången och försvårar framkomligheten.

3/7 Tidig morgon, det är femton plusgrader och strålande sol. Kryddar brännvin med åbrodd och körvel. Vi krukar in strandkål och tar fram en kardon att ta med oss i kväll då vi skall på trädgårdsträff hos goda vänner. En perfekt present till ett växtintresserat par. En fin kväll i sällskap med trevliga människor. Vi tittar på trädgården, går på ängspromenad, grillar och dricker kaffe med hembakt bröd. Hemma en halvtimme före midnatt.

6/7 Den röda hundrovan är utplanterad, likaså de turkiska drakblommorna. Tommy hittar en jordkastanj i häxlandet. Vi vattnar alla krukväxter och ordnar inför eftermiddagens resa till Göteborg. Tommy skall ut och segla med Dennis och hans norska vänner. Själv tänker jag tillbringa tiden i Botaniska trädgården.

10/7 Vi är hemma i en törstande örtagård. Termometern visar på tjugoåtta plus, luften står stilla och jorden dammar. Det går inte att vattna tillräckligt utan vi kan bara hoppas att det skall regna snart. Vi plockar en mängd jordgubbar, en stor del till spillo på grund av mögel. Vi måste glesa ur planteringen i höst.

Trädgårdsbjudning för åtta personer. Vi serverar ost, korv, bröd med öl och bordsvatten. Frukt och grönsaker därtill. Avslutar med kaffe och obligatorisk jordgubbstårta. 

14/7 Uggleungarna har tiggt mat under större delen av natten. Det blåser, regnar och åskar sedan några dagar. Tjugonio mm regn på tre dagar, tacksamt för växterna och oss! Trots regn har staketet färdigställts och lyser falurött. De snirkliga grindarna har skrapats och rostskyddats.

Eftermiddagen tillbringar vi på Stora Fly (högmosse) och letar efter myggblomster. Resultat - 0. Vid hemkomsten möts vi av fyra damer som vill besöka Örtagården. De är naturligtvis välkomna.

18/7 Läkemalvan blommar. jag skolar om äkta stormhatt, fibblor, tistlar och krukar in kransborre och eventuell ängsskära. Vi plockar kantareller i Lunden. En tur till Saxhult och Kvarndammen ger oss rödlånke, som är en väktarart. Efter en större jordgubbslunch åker vi till  Susanne och Hans och tittar på deras nya altan. Trädgården är rumsindelad på ett lyckat sätt, den är mycket grön och lummig. 

20/7 Arton plusgrader och strålande sol. Tommy skattar bikuporna och slungar 48 kilo honung. 

26/7 Tommy börjar slå Slåtterängen. En ung norsk familj här på besök i Örtagården. Tar med sig en del örter hem till fjällträdgården i Norge. Hallonen mognar och vi frossar. Framåt kvällen planterar jag om arnika och tulkört.

29/7 Slåttern vid Kyrkoruinen har gått av stapeln, elva personer deltar. Då vi är färdiga packar Tommy  kaffe i ryggsäcken för resa till Tolja där vi har väktararten skogsknipprot att bevaka. Ingen skogsknipprot men däremot hittar vi purpurknipprot. En bra utflykt som slutar med kaffepaus vid dammen i Tobro.


Tillbaka