AUGUSTI 

 

  

När vita dimmor vältra sig bland hässjorna på äng

och åkerskäran skorrar på sin eviga refräng,

då vandra vi i ensamhet på tuvig mosses ren,

där just i dag bland tistlarna min skarpa lie ven.

Erik Axel Karlfeldt     Augustikväll

 


3/8 Citrongräset är planterat på friland. Skall försöka övervintra det ute under vintern. Ett experiment förstås men en vän har lyckats med konststycket så det är värt att upprepas. Vi får hjälp av en vän att hitta det saknade myggblomstret. Till allas glädje fann han ett ex! 

Susanne och Hans hit för fröplockning. Vår omtänksamme granne kommer till oss med en tank vatten. Femtonhundra liter fördelas bland de törstande växterna i Örtagården under kvällen. 

8/8 Vi åker med Vetlandabotanisterna och inventerar området kring och i Hörnebo skiffergruva. 

11/8 Tommy planterar fläder och olvon vid staketet. Jag skär ner en hel del belladonna och gräver upp en alruna som är i vägen. Vi skall förvara den i jordkällaren till våren. Sommargrannarna in för promenad i Örtagården. De plockar de röda vinbär som vi inte har möjlighet att ta hand om. Får fänkålssnaps, hembakat bröd och kvittengelé som tack. Vi arbetar med veden som vi fått av grannen.

17/8 I dag tar vi upp den sista Sillapotatisen. Den är mycket fina, vackert färgade, välsmakande och helt felfria. Jag flyttar tre dårörtsplantor inför arbetet med den inhägnade trädgården. Vi barkar liggare och stolpar. Tommy till byn för målning av Sockenstugan. Vi hittar fem kattungar i ängshöet. Kattmamman, en övergiven liten vit stackare, pysslar ivrigt om dem och har inget emot att visa oss dem.

19/8 Torpvandring i Haga under förmiddagen. Hem för snabblunch och därefter till Vetlanda- ornitologernas halvårsmöte i Sunnerskog. Avrundar dagen med konsert i kyrkan och efterföljande kyrkkaffe. Kattugglorna är i farten, vi ser dem flyga mellan träden i trädgården.

24/8 Ett gällt tjut hörs klockan fyra på morgonen. Det faller ett stritt regn och jag öppnar köksdörren åt Catastrophe, som tågar in under anklagande skrin. Han är sur på alla sätt. Jag passar på att dricka kaffe under tiden han äter. 

På förmiddagen gör vi flädersaft, tar upp lök och jagar grannens kossor som kommit utanför stängslet. 

25/8 Tio grader varmt och dimma vilket är oturligt då det är tomtskådningens dag. Vi sysselsätter oss med arbete i trädgården när det är lugnt på fågelfronten. Då kvällen kommer noterar vi trettiofyra arter, två fler än förra året.

28/8 Tommy flyttar plantor av rosenhallon till stättan. Jag tillverkar ringblomsolja och silar svart vinbärsbrännvinet. Vi har sagt adjö till våra sommargrannar som reser hem till Lübeck. Lill- och Slåtterängen färdiga för i år. Höet blir överrock på nya komposten. 

31/8 Sol och åtta grader varmt. Vi sågar ved som bärs in i vedboden. Den börjar bli välfylld. Tommy kastar hungriga blickar på andra tänkbara utrymmen som han kan lägga rabarber på och förvandla till vedupplag. Här gäller det för mig att försvara trädgårdredskapens revir till sista andetaget om så behövs. Efter lunch tar vi upp gamla potatissorter. Frågan är om inte Svart Valdres skall slås ut? Den verkar väldigt känslig för diverse sjukdomar. I övrigt måste vi vara nöjda, särskilt med den lustiga sorten Skånsk sparris, som är frisk och relativt rikgivande. Jag blandar till ringblomssalva under eftermiddagen, den blir lyckad, mjuk och len med ringblommans höstliga doft.

Dagen går till ro och vi har en lugn kväll i sällskap med Rachel Carsons Havet och Matts Bergmarks Bad och bot.


Tillbaka