SEPTEMBER 

 

  

Som georginers låga det brinner kring västerns port, där Flora ut vill tåga från denna höstens ort. Det är som i blödande floder förrunne all sommarens själ; och dock för dig, min broder, finns inget sommarfarväl.

 

Ur Hösthorn av Erik Axel Karlfeldt 


1/9 Dagen bjuder på regn och fjorton plusgrader. Det känns som om det är dags att tända en brasa i kaminen. 

6/9  Tommy sågar ved och jag skalar störar till det staket som skall hägna in Örtagårdens giftiga växter. På eftermiddagen tar vi en tur i bärskogen. En mängd stora lättplockade lingon lyser likt borttappade röda pärlhalsband mot de sammetsgröna mosskuddarna. Naturen är som ett enda stort smyckskrin vid den här årstiden.

9/9 Ett par pumpor får följa med in för att utgöra grunden till årets chutneykok. Äppelskörden blev noll och då är pumporna en fullgod ersättning. Regnet öser ner så vi har en skön innedag med syltkok (mer lingon) och pumpainläggning. 

16/9 Det är elva plusgrader, ömsom regn och ömsom sol. Jag flyttar kökskryddorna till gamla potatislandet, får se hur det går. Jorden är mycket tyngre här än i det gamla kryddlandet. Tommy hjälper mig att fylla på ett par kärror sand, det förbättrar väl dräneringen, hoppas jag. Vi plockar rent i gamla häxlandet. Ett mängd rötter av hundrova hamnar i komposten. Tyvärr blir den lätt ett ogräs där den trivs.

21/9 Gräver upp plantor som skall lämnas i morgon. Det har kommit 32 mm i regnmätaren. dammen är överfull och regnet bara forsar ner. Tommy tillverkar orkidéjord av hackade stensöterötter och bark. 

26/9 Med undantag av tibast så är alla giftväxterna på plats i sitt nya kvarter. Alliumlökarna är nergrävda och potatisen är upptagen. Det är en hel del skador på dem. Congo, Birgitta och Svart Valdres är speciellt drabbade medan t ex Skånsk sparris och Rosenpotatis är felfria. Tommy pratar med grannen som erbjuder oss att låna mark till nytt potatisland. Vad vore tillvaron utan sådana grannar?

Bina invintras och på eftermiddagen åker vi till Vetlanda för ett besök i bokhandeln. Jag får Tidens stora bok om läkeväxter av Tommy. Vi passar på att titta in till Susanne på hemvägen. Hon har grävt upp en spireabuske som står i vägen för hennes kryddland och vet inte vad hon skall göra med den. Då kvällen kommer står den vid vårt nya staket. Tjugo ton sand har lastats av på parkeringsplatsen. 

September månad har givit oss 152 mm regn.

28/9 Till skördefest på Öland! 


Tillbaka