Oktober 

 

Det är fullbordans tid: mot trädgårdsplaner ha frostens armar snart sträckt ut sitt hot. Rymden blir blank och klar som astrakaner, cinnober strös av löven vid din fot.

Döende sommar                   Johannes Edfelt


3/10 Oktober kommer med starka vindar som ruskar om de höga  växterna och får dem nästan på fall. Vi börjar ta upp en del röda dahlior. Uppvaktar yngste sonen som fyller år idag. 

5/10 Blå himmel och strålande sol. Vi arbetar i trädgården hela dagen, det känns bra. Tommy gräver upp den gamla rosmarinen som satt rötter på flera grenar. Vi lossar två små plantor som sätts i krukor. Den gamla plantan grävs ner igen och får ett tjockt lager sand över sig. Blir spännande att se hur länge den klarar sig ute i vinter. Ett par minusgrader brukar den visserligen tåla men vi räknar krasst med att den inte överlever till våren.

9/10 Tommy tar bort all libbsticka som står bakom ladugården, det rör sig om åtskilliga längdmeter. Nu behöver vi det utrymmet till nya kallbänkar. Under tiden grovstädar jag i öl- och brännvinskvarteret.

På eftermiddagen börjar det blåsa och regna så vi avbryter trädgårdsstöket och går in och kokar romtryffel istället. Vi provsmakar  tryffeln till kvällskaffet. Den är mycket god och Tommy ger högsta betyg. Undrar om han vet att det ligger en deciliter av hans Baccardi i chokladen?

12/10 Dennis ringer. Han åker till Paris följande morgon och undrar om det är något särskilt vi önskar oss. En god bordeaux skulle förstås passa, nu när hösten närmar sig.  

Idag flyttar vi samman anisisop, aklejruta och honungssalvia i samma land. Alla sällsynta och utrotningshotade växter till ett annat. Några av dem räknas som försvunna i Sverige.

18/10 Vi väntar gäster från Uppsala, Inga-Lill med fjorton månader unga dottern Agnes. Iris florentina och stenfröet byter växtplats och Tuscanyrosornas land snyggas till av Tommy. Dessutom beskär han  almarna. 

22/10 Natten har varit stjärnklar och det är minusgrader på morgonen. Marken är vit av frost och det frasar i gräset då vi tar vår morgontur. Lilla Agnes hjälper till att vattna i trädgården.

26/10 Inga-Lill och Agnes åter till Uppsala. Resan går bra och tar inte så lång tid som befarats. Dennis kommer hem till oss med tjugoårig armagnac och tre flaskor bordeaux. Livet ter sig tämligen ljust! Nu gäller det bara att laga en god middag som svarar upp mot de ädla dryckerna. 

30/10 Plus tio grader och blåst. Vi flyttar vinrankan till portalen och låter hundrovorna ta vinets gamla plats. Under oktober faller det 62 mm regn. 

 


Tillbaka