November 

 

O vemodsfyllda tid som blicken kan förvända! Din sköna svanesång - den är mig till behag. Jag älskar vissnandet, och skogarna som bländar med guld och purpurprakt - allt detta älskar jag. Jag gläds åt vindarna, de kalla, gudasända, de svarta molnen som fördunklar höstens dag, en sällsynt strimma sol, den första frostens slöja fast vinterns gråa hot alltjämt tycks fjärran dröja.

Höst         Aleksandr Pusjkin

 


1/11 Himlen lyser klart blå, det blåser svagt och termometern visar drygt fyra plus. En passande dag att bära in alla växter som inte är vinterhärdiga. 

Vi packar tjugotvå burkar honung för transport till Tommys gamla arbetskamrater.

4/11 Vi har hämtat tagglösa björnbärsplantor hos allas vår Nils. Han överraskar alltid med nya och annorlunda växter. Nu har han en mängd självsådda plantor av vaxklocka i trädgården. En grupp vita julrosor blommar överdådigt och Tommy passar på att fotografera. Väl hemma får björnbäret sin plats på sydsidan av berget. Där är det varmt och skyddat och den har gott om  plats att breda ut sig. 

Nu har alla alrunor, kardoner och rosor fått kompost över rötterna. Det känns skönt att vintra in trädgården. Vi går till Nya Örtagården och plötsligt hörs ett svirrande ljud.  En flock sidensvansar har slagit sig ner i en av ekarna och överraskar os.

7/11 Frost har täckt marken ett par dagar och det har blåst en hel del. Tidvis har vi varit strömlösa i stugan. Vid sådana tillfällen känns det bra att ha en öppen spis för uppvärmningen och en vedspis att laga maten på. Belysningen klarar vi med fotogenlampa och stearinljus och vatten hämtar vi i brunnen. Ett välsignat lugn vilar över oss en sådan kväll. Katterna sover i den gamla barnvagnen, elden sprakar och de levande ljusen  tonar ner alla hårda, påträngande linjer. 

13/11 "Kattabebben", elva veckor gammal, har fångat sin första mus. Hon är jättestolt, går med högburet huvud och svänger kaxigt på svansen. Så släpar hon in den stackars musen och lägger den på köksgolvet till allmän beskådan. 

Runt fågelbordet samlas bo- och bergfink, stenknäck, domherre och entita. Vid sin smedja i lyktstolpen bearbetar hackspettshonan en tallkotte. Talgoxe, blåmes och pilfink strider om bästa platsen på talgbollarna medan en flock korsnäbbar flyktar förbi.

Under eftermiddagen sätter vi nät runt alla unga fruktträd och placerar ut oasis-kuber, doppade i blodmjöl och ammoniak, som skydd mot alltför intresserade rådjur.

Bystämma på kvällen. Funderingar väcks om hur vi skall vidmakthålla den goda andan i byn. Sammanhållningen är viktig i ett litet samhälle som Lemnhult. Brainstorm bryter ut och infallen är många. 

15/11 Hård blåst under natten. Gammeltallen har fallit och rivit upp ett stort sår i bergets ormbunkssmyckade mossmatta. Så sorgligt, så sorgligt...

20/11 Plockar in kvistar av vår gamla tall och sätter i kopparpannor och gamla gjutjärnsgrytor. Vinden har mojnat och solen tittar fram, det känns skönt och vi dricker förmiddagens kaffe ute på verandan.

23/11 Vännerna Thomas och Magdalena besöker oss på sin väg mot Stockholm. Det är alltid roligt att träffa dem. De är så oerhört kunniga och vi lär oss alltid något nytt av dem. 

26/11 Livräddning av katt! Kattebebben är försvunnen sedan flera timmar och vi letar och lockar med hjälp av Kattamamman och Den Röde. Äntligen hör vi ett ynkligt pip och se där... uppe i rönnen bakom ladugården sitter en frusen och genomblåst kattunge. Åtta meter är högt för en Kattebebbe och Kattamamman är orolig. Fram med stegen, som är för kort och dessutom nästan skrämmer livet ur ungen. Det är bara att hitta på en ny lösning. Skall vi offra trädet? Ta vägen över ladugårdstaket? Om vi får ner henne på taket så kan Tommy klättra upp och hämta henne. Efter ytterligare fyrtiofem minuter, en stege, tre sammanfogade brädor, ett rep och en hel del tålamod får vi slutligen ner en nerkyld, darrande liten varelse. Fort in i värmen med en lycklig Kattamamma i släptåg. Slutet gott, allting gott.

Jag provsår tio frön av Peltaria alliacea. Det finns inget svenskt namn på den här örten men engelsmännen kallar den Garlic cress. Den dök upp i kryddgården under sommaren och Tommy tog ett belägg eftersom växten var ny för honom. 

27/11 Trädgården vilar under ett femton centimeter djupt snötäcke. Det är så tyst att man kan höra sina egna pulsslag i öronen. 

30/11 Idag disputerar Yimin. Uppvaktar med bukett, liljor och rosor. Allt går bra och både hon och Dennis är glada och nöjda. Nu har vi två doktorer i familjen.

 


Tillbaka