FEBRUARI

  Tyst står han vid stenen, enig med ljungen. Bland stickbarren sitta bären svärmvis som uppfångade hagelskott. På honom biter ingenting. Han brukar borsta nordanvinden. Hans kvistar är sega som senor. Med det kargaste härdar han ut, men doftar ändå, har behag. Åt gravar och golv gav han ris, och ett gott öl bryggde han där han stod, stark och vänlig, klämd mellan gråa stenar i Thule.

Harry Martinson    Enbusken   


1/2 I dag plockar jag fram frölådorna. Det är tid att så kronärtskockor. Vi klarar oss nog med åtta nya plantor eftersom vi ska ta skott från de gamla skockorna i år. Den mesta snön har smält bort så vi och katterna tar en tur i trädgården. Kattebebben flänger upp och ner i träden och smyger på pilfinkarna som är retsamt snabba. 

3/2 Nio plusgrader och en aning av vår i luften. Bina är ute och rensar sig i solskenet. Kattebebben blir stucken då hon alltför närgånget studerar ett bis flygförmåga. Vid lunchtid sjunger en sånglärka dallrande i luften och strax därefter hörs kattugglan ropa. Vi passar på att plocka nedfallna grenar bakom berget och städar Lillängen. Provsår strimgröe.

5/2 Sår rapunkelklocka, doftkörvel och rotkörvel. Förnyar sådden av sköldtrav och planterar tio krukor med korogi. Vi  kokar några av de porslinsvita knölarna, som är små men läckra. En hel del ettåringar rensas bort ur kökslanden. Det har kommit 5 mm i regnmätaren. 

9/2 Drygt fyra grader varmt och något gråmulet väder. Tre kronärtskockor har tittat upp. Tommy beskär askarna och tuktar hägg och gullregn. Jag rensar bort strålöga och höstkrage. Sår bond- och äkta tobak, purjolök, färgväppling och färgreseda. Regnmätaren visar 13 mm.

13/2 Minusgrader, vitt på marken men strålande sol. Årets fröer anländer, så spännande. Sår jätteverbena. Under de senaste dagarna har vi rensat mossen, kärret och berget. Vintergäcken skymtar i Häxans kvarter. Vi tar en långpromenad och Tommy fotograferar en trolig kaffegrotta. Vi rådfrågar Gröna Rum och låter bilderna följa e-brevet som vi skickar till deras hemsida. På kvällen besöker vi Eko-museet i Bodafors. Det blir en intressant och lärorik kväll. 

17/2 I natt har kattugglan ropat för fullt! Verbenan in i kylen. Vi kör hem hästgödsel och gräver två nya köksland som kantas med brädor. Gullgentianan är ca tre cm ovan jord. Det är alldeles för tidigt förstås. Vi kan bara  hoppas att det kommer snö som skyddar dem mot kylan.

22/2 Snö och blåst. Tommy arbetar med årsskriften och jag sår dofttobak och ett fat med gräs till katterna. I dag kräver småfåglarna mycket mat. Ca 50 gulsparvar har samlats under fågelbordet och plockar i sig havre. En ensam bofink dyker upp och vill ha sin del av maten.

25/2 Vi har fått vänligt svar från Gröna Rumsredaktören Gunnel Carlsson och trädgårdshistoriker Marie Hansson. Visst är det en kaffegrotta som vi har upptäckt. Den bör ju bevaras så vi skall nämna det för ordföranden i hembygdsföreningen. Skall försöka få tag i Hanssons bok om skånska allmogeträdgårdar och lära mig mer om kaffegrottor. En koltrast har kommit och blir bjuden på äpplen och russin. Sår nålkörvel. 

 

Tillbaka