MARS

  Jag älskar alla outsagda ord

och all i rymden slumrande musik

och vårfrudagens aningsfulla jord, 

som ännu är så ofullgånget rik.

 

Anna Greta Wide    Vårdagjämning


3/3 Vårmånad! Visst är det -8 grader och snöyra, men jag sår krusig och slätbladig persilja. Jätteverbenan tjurar och vill inte upp i ljuset. Den får åka ut i kylan igen. Kronärtskockorna är på gång. Vi lägger ut äppelbitar till koltrasten som kurar i syrenbersån. 

5/3  +3 och en försiktig sol som kikar fram. Under natten har det regnat 5 mm. Jag skolar om äkta tobak och bondtobak, sår rotkörvel, salvia, rotkardborre och ett frö som jag inte har en aning om vad det är. Det får bli en överraskning. Vi passar på att ta en timslång promenad.

8/3 Flockar av  sädgäss, grågäss och kanadagäss flyger över tomten. Senare under dagen passerar sångsvan och ormvråk. I dag delar vi Afrikas lilja, som har vuxit ur sin balja. Nu får vi vänta ett par år på blommor. Dårörtens violetta blad syns i markytan och det gror i alla pytsar. Jag sår hylsnejlika och nr 46 som är en fibbla. Tommy får telefon angående flugtrumpeten i Trollebo. Vi dricker kaffe på verandan innan vi åker till Kvarndammen för att se krickor, tofsvipor och gräsänder. Vi rustar bussen för morgondagens tur till Husebymaden. 

11/3 Det är sorgligt och tungt. Kattebebben är ihjälkörd och begravs i Slåtterängen där nattviolerna växer. 

13/3 Tranorna ropar, stararna och rödhaken  har kommit åter. Sår krusmalva, fänkål och Råshultstagetes.  Skolar vau.

18/3 Häxans örtagård är inhägnad och skylten är på plats. Tommy åker till det nya fågeltornet som de håller på att bygga. Jag stannar hemma och bakar matbröd.

24/3 Sol och svaga vindar. Vädret är riktigt behagligt. En tur till Repperda källa där vi hör och ser två par trädlärkor. Vi dricker kaffe i "det gröna" och njuter av det vackra vårvädret. På hemvägen möter vi Susanne, Hans och Amy som vill titta i trädgården. Vi får en välutvecklad tibastbuske av grannen. Den blommande busken planteras i häxans kvarter.  

27/3 Krokus, scilla, blåsippa och vårlök blommar för fullt. Vi ökar på rosmarinbeståndet med två nya, fräscha plantor. De gamla ser bedrövliga ut efter vintern. Tommy räfsar i Skogsängen och jag kör kompost till årets "pumparundeln". Den gulbandade liljan slår ut. På eftermiddagen sår jag vit och rosa rosenskära, turkisk drakblomma, safflor, ulltistel, Mariatistel och kardbenedikt. Kattugglan ropar under kvällen. 

29/3 Det är min födelsedag och vi åker till Öland för första gången i år. Vi har ett par fina dagar med fåglar och vårblommor i mängd. Jag uppvaktas med böcker och parfym. 


Tillbaka