APRIL

 
DÅRÖRT N
Scopolia carniolica

Flerårig, giftig, lysande vacker ört. Sås i kruka som hålls två veckor i +20 °. Placeras därefter i öppen kallbänk då frost och snö gynnar groningen. Går också att höstså. Kan "tjura". Vintertäck små plantor. Örten användes tidigare på de svåraste fallen av sinnessjukdomar. 

 

2/4 Det är tidig morgon, 6 plusgrader och lätt disig luft. Pestskråp och vitsippa står i full blom. Slåtterängen är färdigräfsad och vi har tid att städa kammaren där de känsligaste växterna vinterförvarats. Nu flyttar de för att vara i ladugården under kyliga nätter. Afrikas blå lilja får en uppsnyggning då åtskilliga blad tagit stryk vid omplanteringen. De flesta ettåringarna sätts i kallbänk. Nu är det bara att hoppas på hyfsade temperaturer. Grannen kommer med motorsåg och traktorburen vinsch för att hjälpa Tommy med den fallna tallen. Skadorna blir inte särskilt stora. Lite uppriven mossa och några märken på ugglans gran, det är allt. 

6/4 Vi åker till Smålandsstenar där Jönköpings läns hembygdsförbund har årsmöte. Stor uppslutning av ombud. Utställningar, dräktparad, litteraturförsäljning och föreläsning är programinslag som intresserar alla. Vi är hemma omkring klockan 19.00 och möts av två hungriga katter, som kräver mat, här och nu. Hålrot, safflor, ulltistel, nålkörvel och Mariatistel har grott. 

10/4 Nollgradigt och sol.  Tommy sågar och jag provar på att hugga ved. Rönn och asp är förvånansvärt lätta att spräcka men ek och vresbjörk får jag lämna till Tommy. Günther och Lisbet kommer och har med sig en portion störbönefrö, som jag har beställt. En kruka förgrodd korogi som tack för hjälpen är egentligen för lite men de vill inte ha betalt. Efter en runda i trädgården dricker vi te och pratar släktforskning.

 Nu är Tommy fått landet för squash och pumpa färdigt. Jag sår grön- och svartkål. Vi sätter ut en bänk i Lunden. Två stubbar och en hundraårig, tolv tum bred golvtilja var allt som behövdes. Brunnen har fått en behövlig uppsnyggning. Tommy har bytt brädor, lagat dörren, rödfärgat och tjärat den. Arons stav visar sig. 

Jag har hittat en grupp klockhyacinter. Tre små lökar får ett nytt hem i det runda landet under gullregnet.

13/4 Susanne fyller jämna år i dag. Vi uppvaktar med fylld korg och vin. Vid hemkomsten lägger vi potatis till förgroning. Det är tidig Silla, Röda krokar och Skånsk sparris som skall sättas i trädgårdslandet. De övriga sorterna får plats hos grannen, som har stora fält. Vi flyttar tre dårört och provsår kardbenedikt.

Alruna.JPG (12060 byte)16/4 Två plusgrader och mulet. Ängarna vid kyrkoruinen fagas. Alrunor och dårört blommar överdådigt. Björnroten har sått sig i grusgångarna och måste krukas in.

Tommys installation är färdig, hundrovorna planterade, jordgubbslandet, kökslanden och medicinalkvarteret städade, rabatterna kantade och humlestängerna på plats. Puuuhh... nu kan vi ta paus!

25/4 Vi sätter potatis i trädgården och hos grannen. I år har fotbladet frösått sig rikligt, det är fantastiskt roligt. Jag skolar jätteverbena, Råshultstagetes,  krusmalva och svartkål, sår nyzeeländsk spenat och planterar sparrisplantor. Tommy gräver upp rotskott av rosenhallon, som skall till Äsprilla. Två sångsvanar flyger över våra huvuden och tiden står stilla. 

Överallt finns liv och i dammen vid Huluboda matar strömstaren sina ungar.

27/4 Sju plusgrader på morgonen och regn. Tommy planterar skog hos grannen och jag bakar bullar och sår luktärt och rosenböna. Framåt kvällen sjunker temperaturen och regnet övergår i snö. Sammanlagt har vi fått tjugosju millimeter regn under dagen. Extra täcken på kallbänkarna!

28/4 Det blåser kyliga vindar. Backsippan blommar och vi hittar rester av ett starägg bakom ladugården. Vi går till kyrkan för att lyssna på en konsert. Det är en manskör som sjunger  såväl andliga som profana sånger. 

30/4 Valborgsmässoafton! "Som vanligt" är det ostadigt och ganska kyligt väder den här dagen. Jag sår vägkantsväxter av alla de slag och hoppas få en vildrabatt utanför staketet. Skolar turkisk drakblomma, rosenskära, salvia och fänkål. På kvällen samlas de flesta av byns invånare i Sockenstugan för att fira valborgsmäss med kaffekalas, lotterier, brasa och ett festligt fyrverkeri. Hurra!! Lotteriet utfaller till vår fördel. Vi vinner en gul klätterros och en salladsskål. 


Tillbaka