MAJ

  För den som kan konsten att iaktta och vänta har en blygsam trädgård mer att erbjuda än ett bibliotek.

Henri Frédéric Amiel (1821 - 1881) 

 


3/5 Dahliorna har kommit i jorden och rosorna är putsade. Körsbärsträden blommar sedan några dagar, mandelblommorna klär marken vit och liljorna i kållandet har kommit upp. Regnmätaren visar 4 mm. Svarthätta, svartmes och mindre hackspett huserar i trädgården.

6/5 Det åskar och regnar under natten. Brev från SLU-prefekten, som skriver och tackar för önskade linmårafrön. Ligusterplantorna från Susanne tar sig bra. Vi har tittat till holkarna vid Stensjön. Ett  bra resultat visar det sig, en storskrake med tio ägg  och ett knipbo där dunen avslöjar redan utkläckta ägg. Under eftermiddagen gör vi en utfärd till Aneby med Gynter och Lisbeth. Inköp av biredskap och en trevlig paus vid Stalpets kaffeservering.

9/5 Elva plusgrader och strålande sol. Potatis och bondbönor är satta. Tommy gör en klätterställning till störbönorna. Vi packar kaffekorgen för utflykt till Lilla Norrskog där vi ser en trädgård med lökväxter i mängd. Ägaren berättar att där finns drygt fyrtio olika slags narcisser. Vid hemkomsten blommar vildtulpanen. På kvällen deltar vi i hembygdsföreningens årsmöte.

12/5 Planterar rosenbönor vid Tommys installation. Jag sår blåärt och pumpor. Susanne ringer och berättar att Marie och Jake kommit från Australien och skall stanna en månad.

Mot aftonen ropar göken och plötsligt kommer den flygande över tomten. Klockan nitton är det plus tjugo grader och lager, perowskia, helgonört, doftpelargon och Afrikas blå lilja får flytta ut. Det är bara att hålla tummarna och hoppas på fortsatt varmt väder.

15/5 Vaknar till mulet väder. Vid morgonrundan gläds vi över den mängd orkidéer som finns i Slåtterängen. St Per har börjat blomma. Vi träffar på en stor snok vid berget intill bigården. Dagen går under idogt Örtagårdsarbete. Tommy rensar gångar och jag krukar in plantor. På kvällen åker vi med Vebs till Emhultatorps ängar. Fjorton personer betraktar andäktigt ett hav av orkidéer, Adam och Eva, och bara njuter. Vi dricker kaffe omgivna av blomsterprakt.

19/5 Hemma från Göteborg och årets doktorspromotion. Festlig och minnesvärd dag för alla men mest för Yiming som är huvudpersonen.

23/5 Bina svärmar. Marie, Jake och Susanne här. Vi bjuder på rabarberpaj och vaniljsås och särskilt Marie trivs och låter sig väl smaka. Flera rundvandringar i Örtagården då Bisse och Torbjörn dyker upp framåt kvällen. Vi provsmakar olika kryddbrännvinssorter. Telefonsamtal angående söndagens besök. Nio personer på Örtagårdsvandring.

29/5 Köper blombackar i Lilla Norrskog och blir lovad ett plommonträd till hösten. Med Vebs i Skäftesfall. En trevlig exkursion som avslutas med gemensam kaffestund i Gynters stuga.

31/5 Oljepumporna är planterade under Transparent Blanche-trädet. Fem ekorrar, mamma och fyra barn, leker tafatt i Stora Eken.

Tillbaka