JUNI

 

Ett barn sa "Var kommer gräset ifrån?" och kom till mig med händerna fulla. Vad skulle jag svara barnet? Jag vet inte mer om gräset än vad han gör. 

Walt Whitman (1819 -1892)  leaves of grass

 


2/6 Plus femton grader och strålande blå himmel. Tur till Hästerydsravinen med efterföljande kaffepaus i torrbacken. Vi går runt gölen och ser flugtrumpeten blomma. Framåt kvällen styr vi kosan mot Trollebosjön där en metartävling går av stapeln. Drygt trettio personer är samlade för fiske och korvgrillning på stranden. Tommy vinner med flest fiskar och "håvar" in första pris som barnen hjälper till att göra slut på. En rolig kväll med trevligt sällskap och vackert väder.

9/6 Idag uppmärksammas De vilda blommornas dag på  tvåhundra platser i Sverige. I Vetlanda kommun ordnas fyra turer med kunniga guider. Tommy leder en tur i Lemnhults blomsterängar. Ett trettiotal intresserade möter upp och vi får se och lära om både vanliga och mindre vanliga växter, som finns i vår Herres hage. 

15/6 Sol och värme. Vi dricker kaffe på kökstrappan och allt verkar lovande inför eftermiddagens besök av ett par som studerar naturläkemedel. Tyvärr hopar sig molnen och en två timmar lång örtagårdsvandring får genomföras i hällande regn.

23/6 Vi har varit på Öland några dagar och passat på att besöka Albrunna Perenner. Där kan man köpa friska rejäla plantor till hyfsade priser. Plockar fläder inför vinterns saftbehov och sätter åbroddssnaps. Hittar ängsklocka och tistelsnyltrot i Friskängen och sandlök i Slåtterängen. En "ängstur" till Lars A. med kaffe i hans trädgård är pricken över i-et.

27/6 Regn! Vi är hemma efter en två dagars resa till Bråbo och Oskarshamn. Färska rödbetor står på menyn och som efterrätt jordgubbar och glass. Till Vetlanda och lämnar födelsedagspresent till Tommys barnbarn, lilla Alice, som fyller tre år.

30/6 Elva plusgrader, sol och blåst. Kattmamman har nedkommit med fem ungar. Hon bor i en filtklädd låda i kammaren och visar sig vara en god mor.  Dennis är hemma och följer med oss till tre "Öppna trädgårdar" i Vetlanda kommun. Intressant att se hur besökaren upplever de olika trädgårdarna och hur allt, till syvende och sist, bygger på ägarens känsla för stil och smak.  

 

Tillbaka