AUGUSTI

 

Kan trädgården erbjuda något mer ljuvligt för ens blick än dessa skogar av sparris, kronärtsskockor, sallater, ärter, bönor och andra grönsaker och ätbara växter, i de mest skilda färger och skiftande former, och som till synes stiga upp från de döda och bryta fram ur marken på alla dessa tusen ställen där de locka till beundran eller kräva den kunniges omvårdnad.

Stephen Switzer (1682 - 1745) 


6/8 Trädgården flämtar i sommarvärmen och den svåra torkan, som vi inte ser någon ände på.  Brunnen börjar sina och det är endast  morgondaggen som håller växterna vid liv. Har två grupper på besök i Örtagården.

13/8 Det har åskat under natten. Regnmätaren visar på 4 mm. I dag vattnar vi de ömtåligaste örterna.

15/8 Vi ställer ut bänkar och bord under äppelträden. Snart samlas fjorton släktforskare, som guidas i Örtagården. Vi utbyter tankar om tidigare generationers syn på läkande örterna. En spännande och lärorik  kväll, som avslutas med kaffestund i det gröna.

18/8 Fågelskådarna samlas för att ha halvårsmöte i Örtagården. På morgonen kommer vännerna Alf och Ingrid. Vi hjälps åt att ställa ut fler bord och bänkar, bär backar med läsk och ordnar med övrig förplägnad. Tack och lov för sådana vänner! Mötet går bra och alla verkar nöjda med dagen.

23/8 Jag kokar paprikasallad och fryser in tre kilo störbönor. Vi får en flaska svart vinbärslikör av Dennis och Yiming. Vi skickar med störbönor och pumpa till Göteborg. Yiming wokar gärna bönor och strimlad pumpa som serveras med ris och soyasås.

27/8 Det har kommit 1 mm regn. Häcken av jordärtskockan Bianka blommar och är lysande gul. Jag plockar störbönor till middag. tar in en pumpa och bjuder Tommy på pumpaostkaka till efetrmiddagskaffet. Susanne och Hans dyker upp. Sussie vill plocka frö till nästa års blomsterprakt.

31/8 Vi plockar 15 liter lingon och rensar dem så snart vi kommer hem. Tommy ordnar burkar, som fylls med ljuvligt rubinröd sylt. En bra avslutning på årets torraste och varmaste månad.

Tillbaka