SEPTEMBER

 

Septembergyllene dagar Sol som glöder i nedgång Med stänk på lingonröd tuva som blänker i rodnad

Nu myrarna giva sin rikedom av guldgula multron som plockas av stadsbor i härnad Och korgarna fyllas av svampar

Ren kvällarna höljas i dimmor Likt slöjor i dalen Skrida i flockar båd älgar och rådjur hän över myrlänta marker

 POESI och PROSA     Torin Hansson 


4/9 Grannen kommer med ett lass ved, som skall sågas upp under hösten. Han lånar oss en 1200 liters rostfri tank att samla regnvatten i. Kan vi ta tillvara vårregnet så bör vi klara oss från torka nästa år. Det skulle dock inte förvåna mig om  2003 får den regnigaste sommaren i mannaminne.

7/9 Femton plusgrader tidigt på morgonen. Vi packar matsäck och gör en utflykt till Gullringen. Vi samlar en del frö och njuter av naturen. Lunchen äter vi vid Emåns strand där en kungsfiskare passerar. Den är skimrande vacker och ser ut som något ur Tusen och en natt, en juvel tagen från en orientalisk härskares turban.

10/9 På radion varnar man för frost på småländska höglandet. Det är säkrast att ta in oljepumporna. Ett par sorters potatisar, Röda krokar och Skånsk sparris, får också komma ur jorden. De är överraskande fina. jag plockar in ca ett kilo bönor. Torkar äpplen. Hittar en utslagen vitsippa.

På eftermiddagen åker vi till Lisbet och Günter för att slunga den sista honungen. Vi sitter ute i deras trädgård och dricker kaffe. Tommy och jag frossar som vanligt på Lisbets underbara hembakade kakor.

14/9 Tomtskådningsdag! Tolv plusgrader och hård blåst då det är dags att gå ut. Det första fågellätet vi möts av är kattugglan. Jätteroligt, den har ju hållit tyst de tidigare tomskådningdagarna. I år är det glest mellan fåglarna. Förmodligen inverkar blåsten menligt.

15/9 All sättpotatis i jordkällaren. Vi plockar tranbär, åker till röstlokalen och avslutar dagen med att uppvakta en av Susannes söner, som fyller tretton år. Vi får gråpäron av Sussie. Ingefärspäron med grädde är inte dumt, det väcker barndomsminnen till liv.

20/9 Pilfinkarna vinterbonar holkarna. Vi bär in doftpelargon, lager och rosmarin. Vi har tur och hinner före hagelskurarna.

22/9  I dag är det sträckräkning på Biltingaled mellan klockan 06.00 - 12.00. Det är ganska kyligt, bara tre plusgrade. Vi bör inte lida nöd då vi är väl påpälsade och har varmt kaffe med oss. Ingrid och Alf har med sig körsbärsplommon som vi får. Frukterna är mindre än vanliga plommon  men är mycket söta och goda.

24/9 Vi plockar tranbär, kokar äppelchutney, sätter in innanfönster och lastar bussen för morgondagens färd till Öland.

28/9 I dag går Skördefesten i Åseda av stapeln. Får en stor rugge trädgårdsiris av en man som ger bort av sitt överflöd. Promenerar genom parken som har bytt skepnad sedan vi var här senast. Mängder av rosor, vildvin och olika perenner har planterats, det ser fint ut. Nästa sommar måste vi åka hit och titta då det blommar som bäst.

Från Åseda till Fagerhult och Björkå där man har loppmarknad. Vi fyndar böcker. Gamla klassiker i skinnband med guldsnitt till det facila priset 10:-/st.

30/9 Efter frukosten åker vi till Mossen och plockar tranbär, sammanlagt har vi plockat sjutton liter. Vi letar upp en viloplats i skogskanten; det är stilla och varmt där vi sitter i ljungen och dricker kaffe. En tjäderhöna överraskar Tommy då vi lämnar Mossen.

Under eftermiddagen hämtar vi beställda böcker på biblioteket i Vetlanda. På hemvägen stannar vi hos Susanne för att lämna  pumpor och lök från Öland samt fem liter nyplockade tranbär.

Tillbaka