OKTOBER

Bänk under höstlönn 

Upp stiga höstens tunga moln av brons. Du är i dem som i det sommarblå, din skugga reses som ett hult abskons för dem som trött i ok och hetta gå. I aftonlandet är min ro belägen, mitt Emmaus bland kullarna vid vägen. Det är din närhet som gör trygg min stig, att gå i mörkret är att gå med dig. 

Höstpsalm     Erik Axel Karlfeldt


3/10 I dag fyller yngste sonen år. Vi uppvaktar och bjuds på kaffe och en fantastiskt god tårta, som är dekorerad med grädde och exotiska frukter. 

Vid hemkomsten flyttar vi fjorton olika myntor till det forna potatislandet. Där får de övervintra eftersom vi inte har kommit underfund med var de skall planteras slutgiltigt. Tommy skär ner en del malört som är alltför vidlyftiga.

5/10 Vi packar ryggsäcken  med kaffetermos och ostsmörgåsar och åker till Åseda för en lång skogstur. För tjugo år sedan fanns det rikligt med tranbär på en del av mossarna i området men numera är det tunnsått med den läckerheten. Det känns lite sorgligt att förändringarna kommer så snabbt.

6/10 Två plusgrader, regn och mörker då vi beger oss till årets sista sträckräkning. Ingrid och Alf har som vanligt intagit sina platser då vi anländer. Tur att vi har varmt på oss för det dröjer innan solen går upp. Alf har grävt upp rotskott av krikon som vi får. Vi har tagit med oss några gamla sorters potatis, som de skall provsmaka.

8/10 Plockar in det kärnsådda äppelträdets frukter. Vi konstaterar att det är stora, mycket vackra äpplen med liten doft. Grundfärgen är grön med varmt rött som täcker mer än halva frukten. Vid provsmakning visar det sig att syran är något svag och bör nog ligga någon månad innan det är fullt moget. Det är inget dessertäpple men som matäpple är det godtagbart. Provtorkar frukter. Nu har vi bara att sätta namn på trädet. Kanske Norhagen?

11/10 Kardoner, ananassalvior och alrunor täcks inför vintern. Samtliga fläderbuskar är glesas ur och de gamla äppelträden höstbeskärs. Tommy sågar ner två körsbärsträd i Friskängen. Lökar av pärlhyacint, botaniska tulpaner och vårkrokus grävs ner. Jag tar in frön av kardbenedikten. Kaffestund med hänförande utsikt från Oxhagsberget. 

13/10 Till Hörnebo skiffergruva med Vebs. I schaktet växer en mängd mossor och lavar som borde undersökas. Det är en trolsk miljö med fuktdrypande bergväggar, vattenfyllda håligheter och vackra ormbunkar. 

Kaffet dricker vi hos vännen Nils i hans varma hemtrevliga kök där två katter håller oss sällskap. Nils har som vanligt en hel del växter att visa. Var och en av oss får en vinbärspelargon samt durra och skruvlosta till vinterns eternellbuketter. Innan vi åker hem får jag ett års samlad lektyr om trädgård samt frön till gul kejsarkrona. På hemvägen faller den första snön. 

Dagen avslutas i soffhörnet med en mugg varm chokladmjölk och en bunt trädgårdstidningar. 

15/10 Vi åker till Granngården och köper två E-märkta äppelträd, Röd Melba och Åkerö. De sätts i upphöjda bäddar och mycket sand. Melba framför Nya Örtagården och Åkerö mellan Lillstugan och syrenbersån. Jag planterar kardvädd i kvarteret för sjukdomar i njure och blåsa. Veckan har givit oss 29 mm välbehövligt regn. 

20/10 Minus åtta grader, ca tjugo cm snö och klart. Vi oroar oss för Catastrophe, som är gammal, svag och trött. Han är en bra bit över tjugo år och åldern börjar ta ut sin rätt. Vi måste hålla Kattebebben borta från honom så mycket som möjligt eftersom han vill vara i fred. 

Jag gör flädersaft och Tommy frostar av frysen. Skickar e-post angående beställda frön. 

23/10 Mätaren visar att 31 mm regn har fallit under det senaste dygnet.  Skönt! I dag sätter vi upp nät runt de unga fruktträden. Det bör skydda dem mot rådjur och harar under vintern. De krukodlade liljorna får ny jord och när det är gjort tar jag mig an årets fröer, sorterar, grovrensar och lägger i påsar.

29/10 Rundtur Sevedstorp - Gränslund tidigt på morgonen. Ett rådjur står i skogsbrynet. Under ett benådat ögonblick möts människa och djur utan rädsla och allt stillnar. 

Vid hemkomsten äter vi frukost och plötsligt står en räv utanför köksfönstret. Kattmamman, som sitter på fönsterbrädan tillsammans med Kattebebben, morrar och gör oss uppmärksamma på den rödpälsade gästen. Bebben blir rädd, burrar upp svansen och kilar iväg för att gömma sig. Räven är förmodligen hungrig och söker föda, kanske har den lärt sig att det brukar finnas kattmat på trappan. Vad vi kan se verkar Mickel fullpälsad och frisk. Inga synliga tecken på rävskabb. 

30/10 Under veckan har vi fått ytterligare 34 mm regn. Vi lägger aska och kompost kring alla rosor, fyller på sand i kryddlandet och planterar en flikbladig fläder vid ingången till Nya Örtagården. Passar på att ta sticklingar. Stora krukan med ädelmynta ner i pumphuset. Tommy klipper lönnarna vid staketet. Jag plockar samman årsskotten, sorterar dem efter längd. Många skott är ca 2 m långa och blir förträffliga ärtstöd. Tommy buntar ihop dem och lägger dem i uthuset för långsam torkning under vintern. 

Tillbaka