NOVEMBER

Utsikt från Oxhagsberget
Novemberdisiga dagar
av gulnande löv
I virvlande cirklar för vinden
I ystra ringdansens runda
 
På ringlande skogsstig
den ensamme vandraren
lystrar till suset
från tusende granar och tallar.

Skuggor och Dagrar    Torin Hansson

2/11 Under dagens skogstur plockar vi enbär som skall sätta piff på vinterns köttgrytor. Det är ganska kyligt och blåser småsnålt. Catastrophe är trött och vissen.

5/11 Tommys gamla arbetskamrater hälsar på. De dricker kaffe och provsmakar årets flädersaft. Vi gör ett arbetspass på hygget. Tommy hugger och jag lägger veden i högar, som vår snälle granne lovat köra hem till oss.

7/11 Vi tar en promenad till Folkatorps ekbackar. Det är ett högt liggande vackert landskap med månghundraåriga knotiga ekar. Då vi kommer hem sitter Catastrophe i köket. Han äter och går sedan ut en sväng för att sköta sina behov. Det känns vemodigt att se honom så trött och svag.

13/11 Catastrophe mycket dålig under natten. Han ligger bredvid oss och sover korta stunder. På morgonen ringer vi veterinären, som hjälper vår gamle svarte vän över gränsen. Det visar sig att han har en tumör i levern. Han begravs vid de gamla äppelträden intill Katta-stenen. Det var på den stenen han satt och begrundade tillvaron första gången vi såg honom. Det känns förfärligt tomt och sorgligt efter gamle Catastrophe. Katte-bebben och Kattmamman är också ledsna och oroliga.

20/11 Tommy åker till Vetlanda på möte med VOK. Han tar med sig honung till Susanne. Jag tar en långpromenad för att skingra tankarna. Det är disigt i luften och småregnar. Faktiskt riktigt uppfriskande.

29/11 Kattemamman och Bebben sitter i köksfönstret då en räv kommer spankulerande. Den kommer ända fram till fönstret och Kattmamman varnar med ett dovt morrande. Bebben springer sin väg och gömmer sig under soffan i övre hallen. Räven slinker bakom husknuten, över vägen och in i grannens trädgård där den provsmakar fallfrukten. Tommy tror det är en ung och oerfaren räv, som inte har förstånd att rädas människan. Den visar inga tecken på att ha skabb. Tvärtom är den fullpälsad och grann med en praktfull yvig svans.


Tillbaka