DECEMBER

 

Det dagas ånyo, det klarnar så vitt, det blåser så vasst. Det växer en värld ur förgängelsens mitt, en vit och fast. I frostiga kvällar skönjs en arkad med pipor av silver i glittrande rad; nu reser vintern sitt orgelhus ur mörker och grus.

 

Erik Axel Karlfeld       Vinterorgel


1/12 Första advent. Det är två minusgrader, blåst och "snöfnyk" i luften. Småfåglarna matbord fylls till brädden med solrosfrön och skatorna får brödrester. Antalet talgbollarna ökas på och det dröjer inte länge förrän  hackspetten dyker upp och låter sig väl smaka
4/12 Vi åker till Vetlanda för julklappsinköp. Besöker biblioteket där vi kommer över en flera nyutkomna böcker. På hemvägen hälsar vi på Susanne som bjuder på kaffe och färska kanelbullar. Hon och Hans har tillverkat en rolig julbock, som vaktar ytterdörren.

Då vi kommer hem bakar jag en engelsk fruktkaka till Dennis och Yiming. Magnus får en mjuk pepparkaka bakat efter ett gammalt recept från 1800-talet och Tommy vill ha en fransk chokladtårta.

8/12 På flyttgröt hos Lars. Vi äter och dricker gott i trevlig gemenskap.

13/12 Luciadagen. Lämnar julklappspengar till barn och barnbarn. Dennis hemma och vi passar på att äta jullunch i förtid eftersom Yiming och Dennis firar jul ute i Europa i år. Skickar julkort till släkten i Kina och Australien.

20/12 Vår omtänksamme granne kommer med den sedvanliga julkärven till småfåglarna. Dessutom har han med sig en julgran åt oss. Han kan konsten att glädja andra. Det är gott att ha sådana grannar.

23/12 Dennis och Yiming ringer då de är på väg från Tyskland, allt är bra. De skall fira julen i Nimes i södra Frankrike. Våra tyska sommargrannar som skall tillbringa julen i Lemnhult kommer till oss med en låda fylld med tyska specialiteter. 

24/12 Till Magnus med julklappar och julkaka. Han är nöjd och glad och vi provsmakar hans julbröd. Hem till ett lugnt julfirande, bara Tommy och jag, och katterna förstås. Vid Catastrophes sten är snön räfflad av fågelfötter och räven har strukit förbi.

25/12 Uppe innan grannens tupp har vaknat. Snabbt in i duschen, på med varma kläder och en droppe av julklappsparfymen. En doftande kaffetår och sedan ut i mörkret. Det är minus tre grader och stjärnklart då vi beger oss till julottan som börjar klockan fem. Kyrkan välkomnar oss med tända ljus och en vackert klädd gran. Allt är stilla, endast klockklangen  hörs och sjön vilar under ett glasklart täcke av is.

Under eftermiddagen inviger jag en av julklapparna; en stegräknare. Vi går vår vanliga runda Sevedstorp - Gränslund och upptäcker att den inte är särskilt lång. Visserligen är vägen inte den bästa, knagglig, snårig och hal och tar som vanligt 35 minuter att gå men är bara 3 km.

31/12 Årets sista dag är vykortsvacker. Femton grader kallt och ca tjugo centimeter djup puderlätt snö. I syrenerna lyser domherrarna grannröda.

Tolvslaget förklingar. Det nya året skålas in med ett glas champagne tillsammans med grannarna, som också bjuder på fyrverkeri och glödgat vin för att hålla kylan stången.

Trollebosjön ligger fången.

Tillbaka