JANUARI

aspen i januariljus Från tidig skymning, då lamporna tändts i östligt kor och vintergatans hvalvsegel spänts av flammande flor, det susar ibland intill gryningens väkt, som stjärnornas lugna andedräkt, en enda ton, en glasigt klar och underbar. 

 

Erik Axel Karlfeldt        "Vinterorgel"


1/1 2003  Det nya året inleds med åtta minusgrader och bitande blåst, som gör dagens timslånga promenad mindre skön. Vid hemkomsten smakar det  med en mugg av den österrikiska specialiteten Jagatee. Det värmer kroppen och ruskar om livsandarna. Kvällen tillbringar vi i soffan med ett fruktfat och våra julklappsböcker. Perfekt avslutning på dagen med andra ord.

8/1 Dennis och Yiming hemma igen. Vi får en mängd annorlunda presenter. En dammig butelj med gammal Napoleonkonjak, en flaska Renault, två sorters whisky, rött och vitt vin, goda franska ostar (med och utan halmstrå) och fransk nougat. Det hela avrundas med ett fantastiskt vindspel sammansatt av små keramikklockor. Det är lätt, lätt och reagerar för minsta vindpust.

16/1 Skickar iväg beställda frön, av skilda slag. Vintern har gett en del skador på växtligheten, som dock går att rätta till utan större besvär.

20/1 Direkt efter frukosten åker vi till Vetlanda för att handla och lämna våra låneböcker. Tommy är klar med VOK:s kontaktblad och lämnar in den för tryckning och distribution. Under eftermiddagen rensar vi i Skogsängen och maler alla grenar och kvistar, som blåst ner från träden. Jag passar på att ta in björkris och sätter i vas och krus.

25/1 Dennis kommer hem med en ny TV, som han ordnat åt oss. Den gamla gav slutligen upp efter lång och trogen tjänst. Ska bli roligt att se Gröna Rum utan att programdeltagarna är ringblomsfärgade och krumbenta som taxar.

30/1 I dag äter vi upp sista äpple Norhagen, en femårigt kärnsådd. Det har hållit sig fräscht i tre månader, från oktober till slutet av januari. Ett välformat plattrunt äpple vars grundfärg är gröngul med mörkröd täckfärg. Skalet verkar något oljigt. Brun rost finns på solsidan. Frukten doftar och smakar aromatiskt. Köttet är saftigt och fast med god sötma och syra.  Kärnhuset är mycket litet, foderhålan är grund och varje äpple har en svulst vid skaftet. Vi tycker att Norhagen verkar vara ett gott och hållbart vinteräpple med drag av Ingrid Marie. Vi har provsmakat frukten vid olika tidpunkter och funnit att doft och smak framträder först efter ca två månaders lagring. Det blir spännande att följa trädets utveckling, hur framtida fruktsättning blir, eventuella sjukdomar och skador etc. Det vore roligt om det fortsatte att utvecklas väl.

äpple Norhagen

 


Tillbaka