FEBRUARI

Du höga orgverk, jag är en man i din menighet och samlar din mångfald, så godt jag kan, till enighet. Nu lär min ande din egen ton, den fulla klangen, den djupa ron, att jag må gå som på sabbatsfärd i min vintervärld.

Erik Axel Karlfeldt        "Vinterorgel"


1/2 Termometern visar på tolv minusgrader. En rådjurshind med fjolårskid går genom trädgården. De sneddar förbi Catastrophes hög på sin väg mot skogen. Gråsiskor, sidensvansar och stenknäckar samsas om maten vid fågelbordet.

6/2 Jag städar i kammaren där övervintrarna har hållit till sedan oktober. Lagern får en omgång med såpvatten. Vi hjälps åt att skrubba alla blad med tandborste och bomullstops. Sköldlössen har härjat svårt i växternas vinterviste. 

9/2 I dag uppvaktar vi Heléns och Magnus äldsta dotter Emelie, som fyller sju år. Vi festar på en fantastiskt god cheescake, läckra småkakor och kaffe. 

15/2 Vi tar en lång skogsrunda, drygt sex kilometer. Himlen är klarblå, solen skiner och det är bara två minusgrader. På hemvägen hämtar vi potatis, Blå mandel och Rosamunda, samt en hink havre som gulsparvarna ska ha.

16/2 Vi packar kaffekorgen och åker till Ramnås för att njuta av de snöfria torrbackarna. I en sydsluttning, med lekande korpar över våra huvuden och i strålande sol, dricker vi vårt kaffe. Vid hemkomsten möts vi av Röde Mao, som vill ha burkmat. Kattebebben visar upp en fet liten sork som hon ska ha till lunch. 

19/2 Det är tidig morgon då vi åker till Växjö. Vi ska besöka en orkidéutställning med allt vad därtill hör. Lunch- och kaffekorgen är packad  för att avnjutas vid Kronoberg slottsruin. Efter lunch tar vi en tur på den isbelagda Helgasjön och beundrar ruinen på avstånd. En underbar dag med sköna blommor, god mat och vackert väder.

25/2 Tommy rensar landen vid verandan, flisar bortrensade syrengrenar och bär in ved. Jag rensar i Häxans örtagård. Efter lunch tar vi en tur över ängarna och passar på att plocka hem ett par hasselgrenar att pryda bordet med. 

Kvällen tillbringar vi i sällskap med en packe böcker från årets bokrea, en frukttallrik och en mugg kinesiskt grönt te.


Tillbaka