MARS

Pris vare ekarna, de trofasta grå, som fälla löven senast! Man skall ej äga hela våren genast, det går ju ändå som det måste gå.

Är inte våren lyckligast och renast i mars, den ljusnande och aningsgrå? April blir tung av ångestspänning genast, och maj är alltför färdig, alltför blå. Tack vare ekarna, som lövas senast, finns dock ännu en del att vänta på.

        Einar Malm              "Än flyga svanarna"  


1/3 Mars anmäler sig med snålblåst, grå moln och sex minusgrader. Pratar med Susanne om vårens sådder. Plockar samman ett par påsar med frön som ska till biblioteket. 

11/3 Hurra, staren har kommit! Som vanligt sitter den i Stora körsbärsträdet och spejar ut över markerna. Så prövar den stämman - jodå, den håller i år också. Snödropparna blommar vid husknuten och under brudspireorna. De första vintergäcken lyser som små solar i Örtagården. 

Ut på ugglelyss under kvällen. Två kattugglor hörs ropa vid Trollebo. Det känns som om stunden är förtrollad, tiden går fort och snart är det dags för hemfärd.

15/3 En tur över ängarna och därefter dricker vi kaffe på verandan. Sexton sångsvanar och tjugo grågäss sträcker över tomten. En syn så skön som någon. Jag bär ut rosmarinen som beskärs, skär ner clematisen vid Lillstugans dörr, städar Oranie- och kungljuslandet. Räfsar i Skogsängen.

Vilken glädjande överraskning - Dennis och Yiming har gift sig! Förbereder morgondagens resa till Göteborg.

16/3 Till Göteborg där vi uppvaktar brudparet med en ymnigt blommande gardenia och  bröllopsmiddag på Källarkrogen. Maten var liksom vinet alldeles utsökt. Till förrätt bjöds på hummersoppa och champinjoner á la Maison - champinjoner i vitlök, grädde, pernod och grönsaker - serverade med frasiga baguetter. Huvudrätter var ugnsbakad torsk med rökt lax, grädlökssås och sparris samt oxfilé Provencale. Vi avrundade det hela med en len citronparfait överhöljd med vaniljmarinerade blåbär och en gräddigt sval hovdessert. Sannerligen en lycklig kväll att minnas i framtiden.

20/3 Tommy köper en toppsax. Nu ska fruktträden beskäras, speciellt Åkerö och Oraniet bör tuktas. Tommy rensar berget från nedfallna grenar och sammanpackat fjolårslöv.

22/3 Lars och Alice har besökt "Farfar i byn". Vi dricker saft, kaffe och äter ostsmörgås och chokladkaka. Alice och farfar går till jordkällaren och tittar på grottspindlarna och deras äggkokonger, som hänger i taket. En hisnande och spännande stund för en liten stadstös. 

25/3 Årets fagning är klar. Aftonstjärnan tittar upp i lökängen. Kvällsresa till Hultanäs där hembygdsföreningen har kretsmöte. Vi guidas i det välbevarade museet som står likadant sedan de sista ägarna gick bort. 

27/3 Sår mexikansk tagetes, kryddtagetes, lind- och krusmalva, blomstertobak och sibirisk fibbla. På kvällen skäller räven nära oss medan vi packar bilen för morgondagens Ölandsresa.

28/3 Startar Ölandsresan kl 03.30. Då vi åker över bron möter vi solen och första anhalten är Beijershamn. Sammanlagt ser vi 49 olika arter, de flesta i stort antal. Tommy köper en ny kikare Stenhusa bod. Dessutom köper han en efterlängtad bok åt mig, Ogräs i allmogeåkern. Vilken fin dag det har varit, lunch i naturen - kyckling och fransk potatissallad - vackert väder och ingen blåst. Perfekt!

29/3 Min födelsedag. Till naturreservatet Illharjen, där vi försöker få syn på en irländsk knipa som ska ha setts där de senaste dagarna. Resultat blir negativt men en skön stund vid vattnet i alla fall. På väg hem stannar vi i en söderbacke vid sjön Smedbälgen och dricker förmiddagskaffe. 

Tommy räfsar vid Kyrkoruinen och jag sår turkisk drakblomma, rosenskära, Råshultstagetes, bond- och äkta tobak, rotkörvel, kritsuga och baggsöta. 

På kvällen firar vi min födelsedag med Oscar de la Renta, dräktpengar, böcker, gott vin och fylld frukttallrik. 

31/3Första dagen med sommartid. Femton tranor och trettiosex sångsvanar sträcker över tomten. Jag sår gråmalva, råglosta, dubbel akleja och knölvial. Mars började i moll men slutar i dur. Soliga dagar med vårvärme och blå himmel. Kan man önska mer?

 

 

 

Tillbaka