APRIL

Nässla (Urtica dioica)  växer vid byar; blommar i augusti; har avlånga och sågade blad. Örten är ett gott foder och hälsosamt för får; ökar mjölken hos kor. Den bör slås tidigt. Plockas om våren till grönkål. Stjälkarna kunna skötas som lin till spånad. Utpressad saft av örten brukas mot skörbjugg och lungsot. Begagnas utvärtes för att pigga upp lama delar.

C. Roselli    "Svensk örtbok"

 


1/4 Rödhaken är här! Vi tar en promenad till Sevedstorpsgölen där ett tranpar har slagit sig ner. I två veckors tid har vi hört deras rop eka över skogen. Vilken upplevelse det är att se dessa stora fåglar på nära håll. Vi håller andan och står blick stilla för att inte oroa dem. Det gäller att smyga då tranan är skygg och därför känslig för störningar.

5/4 Ett tveksamt regn drar förbi. Det ger bara 4 mm och fuktar knappast jorden. Efter en varm och regnfattig månad är det nu mycket torrt i markerna. Järnsparven dyker upp under fågelbordet och plockar rastlöst i det vissna gräset. Större hackspettshanen passar på att plocka i sig av de godsaker som bjuds. Under eftermiddagen planterar jag om pelargoner och delar på elefanttungan.

9/4 Det börjar snöa då jag åker från arbetet. Efter ett par mil blir vägen slirig och mötande fordon kryper fram. Väderlekstjänsten varnar för trafikbekymmer.

10/4 En minusgrad och tjugofem cm snö då det är dags att åka till skolan. Jag kan inte hoppas på att snöplogen skall visa sig i dag. Man måste öppna de stora vägarna först. Ringer arbetet och blir avrådd att ge mig iväg. Det är bara att ta kompledigt och göra det bästa av dagen.

Börjar katalogisera mitt trädgårdsbibliotek. När kvällen kommer har jag skrivit in tvåhundratrettiotvå böcker. Nu måste jag städa bokhyllorna och försöka få någon ordning där också. 

16/4 Igår kom sädesärlorna. Tommy upptäckte ett par som vippade omkring på ladugårdstaket. Jag har sått kardbenedikt, safflor och persilja. Har tagit ut småplantor för avhärdning.

19/4 Vi åker till Ryningen med Alf och Ingrid. Har med oss en planta av elefanttunga till Ingrid. En skön dag om än något blåsig. Berättar för våra vänner att vi sått mistelfrön. Ett spännande experiment, som kan utfalla väl.

21/4 En tur till viken vid Ropenabben. Tranor, sångsvanar och gräsänder gör oss sällskap. Vid hemkomsten städar vi kryddlandet och klipper ner åbrodd och salviorna. Jag sår sparrisärt, nyzeeländsk spenat, skotsk libbsticka, luktärt, kryddtagetes och gråmalva. Allt flyttas ut i kallbänk,  utom malvorna. Vi krukar in vit och blå bolltistel, kantnepeta och strålöga. Kan vara roligt att ge bort till sommarens örtagårdsbesökare.

30/4 Ett par stenknäckar gästar fågelbordet. Det är roligt att se dem, de kommer ju inte varje dag. Jag skolar om krusmalva och Mariatistlar. Under tiden tar Tommy fram fler drivbänkar där vi ska låta de unga plantorna vänja sig vid utelivet. Lagern är ett bekymmer i år. Den fäller blad, som är torra och grå i kanterna. Upptäcker inga skadedjur på den trots noggrann besiktning. Kanske det är en normal reaktion, bladen kan ju vara för gamla helt enkelt. Nåja, vi får väl se vad som händer längre fram i sommar.

Tillbaka