MAJ

VITSIPPA VÄXER I LUNDAR OCH BLOMMAR I MAJ MED VITA BLOMMOR. BLADEN ÄRO FLERDELADE OCH INSKURNA; TRE BLAD BILDA OMKRING STJÄLKEN EN KRANS. FRÖNA ÄRO SPETSIGA. SALVA TILLREDES AV ÖRTEN OCH LÄGGES PÅ PULSARNA FÖR ÄLTFROSSA. DESTILLAT AV BLOMVÄTSKAN ANVÄNDES MOT SOLBRÄNNA OCH FRÄKNAR. KREATUR, SOM ÄRO OVANA ATT FÖRTÄRA ÖRTEN, FÅ BLODIG URIN DÄRAV OCH ÄVEN OFTA RÖDSOT.

EFTER C. ROSELLI: SVENSK ÖRTABOK


 3/5 Det är mulet och drygt sju plusgrader. Regnmätaren visar 17 mm och det ser ut att komma mer väta. Vi får besked från handelsträdgården att rosen Stanwell Perpetual, som vi beställde för en vecka sedan, har kommit. Efter lunch åker vi och hämtar den. Tommy planterar den vid verandan där vi tror att den ska trivas. Framåt kvällen kommer Dennis från Göteborg. Jag får en förzinkad vattenkanna och hink av honom och Yimin. Det har jag önskat mig länge så det var verkligen en välkommen present.

10/5 Potatisen är äntligen i jorden. I medicinalkvarteret får tulkört och älgört byta plats. Lindmalvor (nya för oss) och safflor får större krukor. Jag sår morötter, rödbetor och sätter mer potatislök. 

Ulla, Susanne och Amy hälsar på. Vi får fina kryddtagetes av Susanne som i gengäld får salladsplantor. 

11/5 Göken gal i öster, tranorna ropar och ringduvorna kuttrar denna välsignat sköna stund då vi inväntar dagen i örtagården. Körsbärsträden blommar och besöks av flitiga humlor och bin. Lagern och rosmarinen, som varit ute i natt, ser ut att må bra. Lagern har fått många nya blad och kan nog repa sig från vinterns krämpor. Idag sår vi svedjerova för första gången. Det är alltid spännande med "nya" växter.

Vebs kvällsutflykt går till Sunnerskogs koppargruva där vi får sakkunnig guidning av Lars-Johan. Det sedvanliga kaffet dricker vi i Lars-Johans och Ingers trädgård. Vi sitter under en fantastiskt vacker hästkastanj, som lyser av tusentals blomspiror. Tyvärr måste vår värd ge sig iväg och ta hand om en berguv, som flugit in i ett fotbollsmål och fastnat. Vi hoppas att den inte är skadad utan kan släppas fri igen, så snart som möjligt. Den här kvällen bjuder verkligen på många upplevelser.

18/5 Det är Illharjens dag. Tommy och jag representerar Vebs och har med oss ett tjugotal vilda växter, som är värda att skydda. Besökarna vid vår station verkar intresserade och vetgiriga.

25/5 Mors dag! Solen lyser och det är tolv grader varmt då vi åker till stan och uppvaktar Tommys mor med en blomma. På hemvägen stannar vi hos Susanne och Hans och beundrar deras senaste odlingsskapelse: en inkaodling där pumpor och sallad frodas. Nytt, kul och ovanligt. Senare på dagen kommer ett sällskap, som vill besöka Örtagården.

28/5 Idag guidar Tommy kommunanställda på Stora och Lilla Fly. Ett bra sätt att använda en friskvårdsdag. 

31/5 Solförmörkelse vid 05.30-tiden. Molnen hänger tunga då jag stiger ur sängen men skingras i tid för solen uppgång. Tack för det!

Tillbaka