JUNI

  
ARNIKA VÄXER PÅ HÖGLÄNTA ÄNGAR OCH BLOMMAR  I JUNI MED STORA, BRANDGULA BLOMMOR OCH KLIBBIG STJÄLK. ROTBLADEN ÄRO MEST AVLÅNGA, STUNDOM ÄGGRUNDA, SLÄTA. SÅ VÄLAN ROT SOM BLOMMOR DRIVA URIN SAMT BEFORDRA SVETTNING; FÖRORSAKA ÄVEN KRÄKNING. ROTEN ÄR I SYNNERHET STARK OCH BÖR NYTTJAS VARSAMT. ALLMOGEN I SMÅLAND BEGAGNA BLADEN SOM TOBAK. VÄXTEN BENÄMNES I VÄSTERGÖTLAND HÅRVÄXTER OCH I BOHUSLÄN BURMÄNNER.

EFTER C. ROSELLI: SVENSK ÖRTABOK


3/6 Vi har fått gyllenbär, mexikansk solblomma och squash av Helena i bokbussen. Lisbeth och Günter kommer hit och har med sig en bok om samodling som vi får låna. Rödbetor och bondbönor ska tydligen inte stå nära varandra. Jag har sått dem med ett avstånd av femtio centimeter!! Får väl göra det bästa av det och plantera tagetes mellan dem som avledare.

6/6 För första gången besöker vi naturreservatet Dags Udde. En vacker rullstensås som går ut i sjön Flen. Åsen är klädd med gammal tallskog och har små sandstränder där besökaren kan ta ett dopp. Den yttersta delen av udden är skyddat fågelområde. Ett intressant utflyktsmål som är värt ett besök. Vi har med oss kaffe och smörgåsar som vi dricker vid stranden i skydd av stora stenar. 

12/6 Bina svärmar och de första starungarna flyger ur boet. Sommaren börjar alltså på sedvanligt sätt. Vi planterar pumpor och squash i drivbänkarna. Mem ringer och vi kommer överens om örtagårdsbesök av en grupp alternativmedicinare.

15/6 Trots åska och hällande regn samlade De vilda blommornas dag nitton tappra personer. Lemnhults blomsterängar stod i sitt vackraste flor med Jungfru Marie nycklar, blåklockor, prästkragar och slåttergubbar. Alla hade med sig kaffe och då regnet gjorde det omöjligt att sitta i det gröna så drack vi vårt kaffe i den gamla stigluckan vid kyrkoruinen. Ett antal vilda växter, som är behov av skydd, lottades ut bland deltagarna. 

18/6 Åker med Vebs till en örtrik slåtteräng i Börsebo, belägen mellan Bellö och Hjältevad i Eksjö kommun. En, med rätta, stolt markägare bjuder in oss till sin trädgård för en stunds botanikprat efter ängsturen. 

20/6 Midsommaraftonen firar vi med knytkalas hos Susanne och Hans. God mat och dryck naturligtvis. Fest, dans och skratt till dess solen går upp. Alla övernattar och tidigt på morgonen smyger vi in i Susannes kök för kaffe och bulle. (Förlåt Sussie, för knyckta bullar!!)

22/6 Dennis och Yimin hem till oss i husbilen. Bjuder på god grillunch innan de åker tillbaka till Göteborg. De har varit på Läckö slott och har kopplat av från arbete och stress. Läckö är ju alltid fint att  komma till, speciellt trädgården inbjuder till besök.

27/6  Gruppen "Kropp & Själ" , sammanlagt femton personer, besöker Örtagården. Under Oranieträdet dukar vi fram fläderblomssaft och lavendelskorpor, som välkomsthälsning. Kvällen blir lyckad, trots att en regnskur tvingar deltagarna att söka skydd under tak en kort stund. 

28/6 Tommy fyller år men den planerade presenten lyser med sin frånvaro. Jag har beställt en bok med vackra akvareller, föreställande olika fågelarter. Hoppas den dyker upp inom de närmaste dagarna. Vi åker till Hästerydsgölen och tittar på flugtrumpeter. Fyrtio blommande exemplar på en begränsad yta. Magnifikt! Lars, Åsa och Alice kommer hit och dricker födelsedagskaffe. Mem kommer för en pratstund och plantval.

Idag har Tommy överlämnat sitt herbarium till Smålands Flora. Han anser att det kommer på rätt plats och kan användas för rätt ändamål.

29/6 Med Vebs på en drygt sex timmars vandring på Taberg under sakkunnig ledning. Vackra ängar, stora skogsområden och branta backar. Vi har aldrig upplevt Taberg så intensivt förut. En plats med rika naturvärden och i goda vänners lag, kan man önska mer?

Tillbaka