JULI

"Jag såg den allsmäktige guden på ryggen och jag hisnade. Jag såg hans fotspår över naturens fält och märkte uti vartenda, även dem som jag knappt kunde skönja, en oändlig makt och vishet, en outrannsaklig fullkomlighet." 

 

Carl von Linné         Systema naturae


6/7 Under de första sex dagarna i juli har det fallit 191 mm regn. Trollebosjön svämmar över sina bräddar. Vägen står under vatten och ger resorna till och från arbetet ett stänk av äventyrlighet. I Örtagården dränks växterna och jorden är tung och klibbig. Jag skär ner krusmalva, Henriks målla, bitterkrassing och skelört. Anka och Panka plaskar glatt i pölarna som bildas i bergsskrevorna.

Tommy guidar en av våra botanistvänner i byns slåtteräng. Efter lunch kommer ett sällskap och tittar på Örtagården. En del plantor följer med dem hem och alla verkar nöjda trots vätan.

8/7 Det är tretton plusgrader, det mesta regnvattnet har runnit undan och vi rensar i kvarteret Färgväxter. Vi plockar fläderblommor till saft och jordgubbar att äta till lunch. En bålgeting har förirrat sig in i kammaren och hjälps ut av Tommy. Så spännande det är att ha bålgetingar i trädgården, de är så vackra och mäktiga att se.

10/7 På middag hos Mem och Torbjörn. Vi bjuds på friterade maskrosblad, palsternacksfräs och sill och potatis. Till efterrätt vankas det färska smultron med lättvispad grädde. Stämningen är lättsam och ljus och vi trivs. 

12/7 Besöker FOBO:s fina trädgårdar i Eksjö. Staden fyller 600 år och man firar det med temat "Trädgårdar från sex århundraden". Ett jättespännande projekt som förhoppningsvis lockar mycket folk. Vi förälskar oss i den pampiga skålörten som reser sig högt över alla andra växter.  

16/7 Arton plusgrader och strålande sol. Vi är hos Göran med botanisterna och får tillfälle att se hundratals Jungfru Marienycklar som växer i gammal betesmark. Det sedvanliga kaffet dricker vi i Görans trädgård. 

21/7 Krukar om växter, som skall vara till växt- och fröbytardagen. Kungsliljorna blommar för fullt. Vi plockar sparrisärt, mangold och nyzeeländsk spenat till dagens lunch. En skål med jordgubbar får också följa med. På kvällen drar vi upp ett tjugotal aborrar som avnjuts smörstekta och rykande varma. Bakar lavendelskorpor.

23/7 Vi är bjudna till Helén och Lars-Åke. Jag tar med årets första örtsalt som de skall provsmaka. Undfägnas med trädgårdspromenad, glatt småprat och en ljuvlig äppelpaj som kan locka vem som helst på fall.

27/7 I dag är det Öppna trädgårdar. Vi passar på att köpa en buddleja till oss själva och en miscanthus som Susanne skall få. I Fröderyd  besöker vi Hantverksgården. Här får en påse grovmalet rågmjöl bli vårt byte. Kaffe och glass smakar gott där vi sitter på en bänk i Lina Sandells grönskande trädgård.

31/7 Juli avslutas med en torpvandring i Hökatorp. 

Tillbaka