AUGUSTI

blommande malört Malört Artemisia absinthium

 

Malört plockad under Bartolomeinatt hålla häxor, trolltyg ja, självaste djävulen borta. Den gagnar även kärlekens lekar. Smyg en malörtskvist under bolstret i den åtråddas säng och strax är hon din.

 

Bartolomeinatt -  24/8 Från midnatt till dess dagen gryr.


5/8 Tommy klipper gräset och vi täcker de nya kökslanden. Jag plockar störbönor till lunch och  planterar  ut pak choy, mizuna och kyona. Jag gör mer örtsalt av libbsticka, rysk dragon, salvia, persilja, piplök och pyttelite isop. Det har tidigare visat sig vara en bra blandning och tål att upprepas. Dennis hemma och passar på att laga Susannes dator som har strejkat en tid. 

Anka och Panka vägrar att gå in då kvällen kommer. De har fått för sig att tillbringa natten på Lillstugans tak. Vi fruktar att räven skall skaffa sig en fet ankstek.

12/8 Fryser in en mängd bönor men avbryter då det kommer kära gäster. Susanne, Hans och Amy tittar in och vi bjuder på kaffe med färska scones och lavendelskorpor. Ankorna är försvunna under flera timmar, vi letar överallt (tycker vi) men förgäves. I skymningen kommer de flygande och vi bannar dem förstås men är samtidigt lättade att inget ont har hänt dem.

15/8 Tidig morgon, vi städar i Örtagården ett par timmar och därefter åker vi ut i skogen för att plocka blåbär. Det är oerhört mycket bär i skogarna och vi plockar åtskilliga liter på ett par timmar. Eftersom jag plockar för hand är bären lättrensade medan Tommys skörd är något knepigare att få ren. Till slut kan vi ändå frysa in ca 15 liter blåbär. Resten festar vi på. Nyplockade blåbär med socker och mjölk, kan det bli bättre?

22/8 Jag silar vårt kryddade brännvin och kan ställa in klarbär-, slånbär-, plommon- och åbroddsnaps i det gamla högskåpet. Vi åker med Günter och Lisbet på glasbruksrunda. 

28/8 Hämtar en back växter hos Susanne inför växtbytardagen. Tommy städar i Örtagården och krattar gångarna. Bakar lavendelskorpor. 

30/8 Växt- och fröbytardag med fläderblomssaft, kaffe, te, lavendelskorpor och kardemummakakor under äppelträden. Åtskilliga växter och frön byter ägare, liksom pumpor och squash. Tommy lovar några grannar att gräva upp plantor under veckan som följer. Trevlig dag som kan återkomma nästa år.

31/8 Till FOBO:s trädgårdar. Skålörten blommar ännu. 

Tillbaka