SEPTEMBER

pumpa Red mammuth "Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid för födelse, en tid för död."

Pred. 111:1 - 2

September är vemodets, de vackra färgernas och skördens tid.  


4/9 Det är strålande sol och klarblå himmel. Susanne är här och hämtar plantor och frö. Tommy slungar honung hos Günter. Jag klipper ner rosmarinbuskarna och kokar in plommon. Sår en mängd frö, azurriddarsporre, blåfibbla, gråmalva, skålört, vit betonika, vit nysrot och klätterstormhatt. Vi får hoppas att några frön gror då förväntningarna är stora.

7/9 Tio plusgrader, blåsigt och grått väder. Jag plockar in spagettipumpor och oljepumpor. Vi skördar och rensar friskt i köksträdgården. Tommy kör ut kompost och jag hackar skörderester. Det tyngsta tar Tommy hand om. Han kör igång kompostkvarnen och flisar upp en försvarlig hög innan vi äter lunch. Idag är det mangold och köttfärsfyllda sommarsquash.

10/9 Eva och Thomas här med hela arbetsstyrkan. Vi tar en tur i trädgården, samlar ihop en del plantor som gänget tar med sig vid återfärden. Men först dricker vi kaffe, tio personer i vårt lilla kök. Nåja, finns det hjärterum...  Lovar att gräva upp flikfläderplantor till Eva och Thomas.

14/9 Lätt dimma på morgonen. Tommy plockar fram hackor och korgar, det är dags att ta upp potatisen. Det visar sig att årets skörd har slagit fel. Ledsamt nog är det är ett dåligt resultat för flertalet sorter. Endast Lunds botaniska, Elsa, Leksands vit och Birgitta är helt OK. 

Gratulerar Ola som fyller år och har tårtkalas.

17/9 Fyller bilen med olika trädgårds- och skördeprodukter som skall med till skolan inför årets solidaritetsdag. Magnus kommer hem och stannar över natten.

19/9 Vi åker till Stockholm och deltar i Florafestivalen på Naturhistoriska Riksmuseet. Många intressanta föreläsningar, fina utställningar och tillfälle att skaffa god litteratur. Vi köper naturligtvis ett var sitt exemplar av Den nya nordiska floran som presenteras under festivalen. Glädjande nog får vi både författarens och illustratörens namnteckningar i dem. Det är vansinnigt skönt att få bo på hotell och dessutom slippa laga maten själv under tre dagar. 

Bergianska trädgården!! Jag hoppar över ett par föreläsningar och njuter av trädgården istället. Tre besök är nog det minsta man behöver. Håller kontakt via telefon med Susanne och Hans som vaktar huset och katterna medan vi är bortresta.

23/9 Det är strömlöst på grund av hård blåst så vedspis, kamin och fotogenlampa kommer väl till pass. De känsligaste växterna är inburna och flera pumpor är skördade.

27/9 Plus elva grader. Tommy fågelskådar med Alf och Ingrid. Jag är förkyld och stannar hemma i trädgården. I dag planterar jag den gula, doftande tulpanen Verona, som jag fått av en kollega, det blir ett vackert minne. Dessutom hinner jag gräva ner alla övervintrande, krukade plantor i sandbäddarna.

 Tillbaka