OKTOBER

  slånbär Slånbärs- eller Stärkebärs-brännewin 

Tag wäl mogna och frostbitna bär och stöt dem i en mortel, att stenarna med sina kärnor gå sönder. Lägg bären och kärnorna uti ett lämpeligt kärl med brännewin med något kryddneglika, stött kanel och pomeransskal, efter behag, att stå varmt i twenne weckor. Omsqwalpa brännewinet hwar dag, låt stillna någon dag och derefter sila genom linneduk. Tag honing, som uppkokas i litet watten till en sirup. Skumma denna ganska wäl och slå den sjudande het i brännewinet. Omsqwalpa åter, låt stillna och sila derefter.

Sara Maria Mathisdoter   


3/10  Tidig morgon med solsken och svaga vindar. Vi är på väg till Öland för att uppleva årets skördefest men även få tillfälle att titta på fåglar. Tanken är att vi ska stanna på ön hela dagen. Tommy startar med fågelskådning vid Eckels Udde. Till vår glädje får vi syn på en havsörn, som har slagit sig ner på en sten. 

Färden går vidare till Kastlösa by och Mårtagården där vi bland mycket annat får beskrivning på en lättbyggd och praktisk kryddtork. 

Efter en rundtur i omgivningarna är det dags för lunch. Vi söker oss ner till havet för att äta kyckling, gott bröd och grönsaker. Medan Tommy studerar fågelsträcken passar jag på att plocka slånbär till julsnapsen.  

Mot Vickleby där Capellagårdens utställningar lockar till besök. Det är alltid lika spännande att se vad eleverna har skapat. I Albrunna köper vi lök och morötter och hos Albrunna perenner hittar vi äntligen skålört. En planta förs hem i triumf. 

5/10 Tommy har grävt upp dahliorna eftersom det varit frost under natten. På förmiddagen kommer Günter med oxalsyra som bisamhällena behandlas med. Risken för varroa är stor och de flesta biodlarna räknar med att drabbas. Efter lunch gör vi i ordning ryggsäcken med kaffetermos och smörgåsar. Vi åker till Lars-Johan och tittar på jordstjärna och hårig nattskatta.

9/10 Nu närmar sig bygget av den nya torken. Tommy har köpt ett finmaskigt nät och ordnat fram övrigt material. Det är ett spännande projekt som tar sin början. Funderar på att torka några pumpor och en del av Ölandslöken. 

12/10 På morgonen målas allt vitt och sprött av frost. Klär vi oss förnuftigt kan det nog bli en fin sträckräkningsdag. Ryggsäcken packas med smörgåsar, kex, frukt och kaffe. En extra tröja får följa med. Väl framme i Biltingaled, sammanstrålar vi med vännerna Ingrid och Alf. Under dagen, som är solig och vindstilla, fylls luften av ett stort antal flyttande fåglar. 

17/10 Vilken sorg! Båda kattpapporna ligger döda, strax innanför tomtgränsen. Röde Mao är troligen påkörd av en bil men Halvörat visar inte några synliga skador. Tommy begraver dem i Lunden. Mao intill en björk där pyrolan trivs, Halvörat under en ek, som brukar omges av lundkovall. Maos fem månader gamle son Pölsan, är vild och galen under kvällen. Det tar ett par timmar att få honom lugn. 

I år har vi begravt tre hankatter, Catastrophe, Röde Mao och Halvörat. 

21/10 Nollgradigt, ett tunt lager snö täcker marken. Tommy kör sand och täcker känsliga växter. Alruna, buddleja och kardon får ett rejält lager över rötterna. Jag kokar ratatouille och fryser in för kommande middagar. Provsår gamla lavendelfrön efter metoden  sand, ljus, fukt och värme.

26/10 De senaste dagarna har varit kylslagna. Många bevingade vänner kommer till fågelbordet för  att frossa på välmatade solrosfrön. Stenknäck, nötväcka och domherre gör upprepade turer och vi får fylla på förrådet flera gånger under dagens lopp. Efter lunch tittar solen fram och vi passar på att ta en promenad till Fagerhult, fem kilometer tur och retur. I natt är det dags att vrida klockan tillbaka en timme. Vi går in i kung Bores tid.

29/10 Nästan hundra procents grobarhet på lavendeln! Ett överraskande gott resultat.  Sålådan skimrar grön på ytan. Vi tvivlar dock på att plantorna lever fram till våren. 

Det är dags att klippa träden vid Sockenstugan. Det är fint arbetsväder, flera plusgrader och vindstilla. Tommy sågar och klipper, jag lastar släpkärran med grenar och ris. Allt ska tas till vara, antingen flisas i kompostkvarnen eller användas som växtstöd i trädgården. 

Tillbaka