NOVEMBER

Kråkor och en klase lingon. Hjulspår över de vattensjuka fälten. Den tomma rymden gäspar, döljer inte sin leda med handflatan.

 

Werner Aspenström             November  (Ur Litania 1952) 


1/11 Smålands ornitologers artrally går av stapeln i dagarna två. Tvåhundraåtta deltagare från tjugoen av landskapets tjugotvå klubbar har deltagit. Sammanlagda antalet arter uppgår till etthundrafyrtiofem. Jönköping har bäst resultat med etthundrafem noterade arter. 

Tommy och jag håller oss i trakterna kring Lemnhult - Nye och får två dagar med fina naturupplevelser.

7/11 Nu är träden vid Sockenstugan hamlade. Långa böjliga grenar blir växtstöd. Jag flätar ett stöd av pil, hassel och rönn runt pumpahögen. Det är ett lustfyllt arbete som ger ett bra resultat. Jag är nöjd, mycket nöjd. Enligt Tommy tröttande skrytsam och självbelåten. Usch ja, när kreativiteten drabbar ... Jag får lust att fortsätta fläta och kastar lystna blickar på grannens hygge som vimlar av lämpligt material. Måste fråga om jag får plocka tvåårsskotten i vår. 

Lämnar krukade flikfläderplantor hos Ewa och Thomas i Vetlanda. 

Pilflätning (48457 byte)

Myskankor (41623 byte)

14/11 Fyra hackspettar samlas vid fågelbordet och smörjer kråset. Ankorna kommer för att bada i sommargrannens damm. Efter simturen sitter de på staketet och putsar fjäderdräkten. Vi hägnar in de unga fruktträden, lägger pilsticklingar i sand och sår en del exotiska frön. Provsådda kardonfrön från sommaren 2002 gror men årets frön saknar frövita. Förmodligen beror det på den svala sommaren att de inte har mognat.

16/11 Vi åker via Idanäs - Näshult till sjön nedanför Kullebo Säteri där vi dricker förmiddagskaffet vid strandkanten. 

22/11 Solen lyser och lockar oss till en skogspromenad. Vid torpet Asklingslund träffar vi på en älgko med två kalvar, som inte  verkar att störas av vår närvaro. 

30/11 Under veckan målar vi om köket, som är i stort behov av uppsnyggning. Trätaket stryks mattvitt, väggpanelen laserar vi svagt lavendelblå, skåpluckorna blir isopblå medan dörrfodren och de grova golvlisterna får en varmt åskmolnsblå färg. Vi lyfter bort dörren på ett skåp och använder hyllorna för att synliggöra våra samlingar av gamla hushållsföremål. Jag frossar i vackra burkar, handvävt linne och mer än sextio år gamla hyllremsor. Buketter av sommarens torkade blommor och gräs får plats i det gardinlösa fönstret. Vi vitmenar spismuren, putsar spisen med ugnssvärta och hänger tillbaka alla kopparkastruller, som för en gångs skull är skinande blanka. Kvällen går åt till att nöjt beundra resultatet av vårt arbete. 

koket.jpg (45946 byte)

Tillbaka