DECEMBER

   älskar vita landskap den svarta grinden i snön spåren av nattens rådjur vindens andedräkt av grönt 

 

Bo Setterlind    Dagboksanteckning   (Ur Stryk molnet från din panna)                 


6/12 Minusgrader, stark blåst och ett lätt snötäcke som skuggar marken. Idag är det dags att skrapa och måla om taket  i vardagsrummet. Vi flyttar tavlor, pynt och mindre möbler, som är svåra att täcka. Då kvällen kommer är vi stela i nacke och skuldror efter att ha skrapat och putsat rent tjugofem kvm trätak. Undrar hur det skall kännas i morgon... 

11/12 Rummet är färdigt! Möbler, tavlor och prydnadssaker är åter på plats. Spetsgardinerna, som Tommy har strukit, är uppsatta och krukväxterna omskötta. I det målade allmogeskåpet står glasen återigen på hyllorna och silverbesticken är upphängda i skedhyllan. Gamla blekgröna hyllremsor, gnistrande glas och blankputsat silver ger ett läckert intryck då man öppnar skåpdörrarna. 

På kvällen bjuds det på Luciakaffe i ornitologernas klubbstuga i Nävelsjö. Vi välkomnas av brinnande marschaller, som lyser vår väg genom decembermörkret. Det blir en trevlig afton med glögg, kaffe, lussekatter och pepparkakor. 

19/12 Brevbäraren kommer med  julkort från Kina, Australien, Tyskland och Norge. Det är verkligen internationellt så det förslår, världen möts på vår spiselkrans.

24/12 Två minusgrader och lätta snöflingor. Julafton firar vi i lugn och ro med julklappsöppning vid eftermiddagskaffet. Vi ringer barnen och önskar dem en god jul. Kvällen avslutas med några bra böcker, ett glas Renault och chokladkonfekt. Kan man önska något mer?

26/12 Vi packar ryggsäcken med kaffe, smörgås och en bit julkaka och ger oss iväg till sjön Tjurken. Vägen går först över öppen mark för att därefter leda oss in i skogen där marken bär spår av av vildsvinens trynen och klövar. Nu är allt stilla, bara några sångsvanar hörs på avstånd och på en bergknalle vid stranden dricker vi vårt förmiddagskaffe. Solen lyser och vi kan lätta  på våra varma luvor och vinterjackor. 

28/12 Ett par dagar med flera plusgrader. En ekorre hälsar på vid syrenbersån och smaskar i sig av fåglarnas mat. Välkommen  åter och låt dig väl smaka, säger vi. I dag städar vi skogsängen, där en del grenar och kvistar har fallit ner och försämrar framkomligheten. Vårt arbete är gott och vi njuter av det väl synliga resultatet. Intill staketet i Häxans kvarter knoppas julrosen.

31/12 Nyårsafton! Vi promenerar till Trollebo Portar ("Helvetets Håla"), tar vägen genom skurans botten och vadar över Hålebäcken. Reservatet innefattar ett spännande urskogsområde med 300-åriga tallar och lavaklädd hällmark. Det är ett mycket kargt landskap av stor skönhet. Vid hemkomsten är vi kroppsligt trötta  men mentalt är vi upplivade av den friska luften och alla intryck från naturen.

Eftermiddagen och kvällen är lugn men fylld av vemod och eftertanke. Ett gammalt år går mot sitt slut, ett nytt skall ta sin början med allt vad det innebär av glädje, hopp och sorg.

 

Tillbaka